Kun rakastan, sydämeni laajennee,
se kasvaa vahavaksi.
Ja tuota vahavuutta haluan ravita.
Rakkauteni määrä ei katoa rakastamalla,
sillä kasvan yhteen elämän kanssa.
Rakastan tätä maata,
Äiti Luontoa, Jumalaa, Pyhhää ykseyttä,
häntä, jolla on monta nimmee.
Rakastan, sillä hän pittää minusta huolta.
Rakastan, ehottomasti,
niin hyvässä kuin pahassa,
sillä rakkautemme hoitaa meitä hyvin eikä sanele ehtoja.
Juurekset ja uunilohi
Lounasannos noin kahelle henkilölle
Lohi
Noin kolomesattaa grammaa tuoretta perattua lohta
Puolikas puristettu sitruuna
Hyppysellinen juustokuminan ja fenkolin siemeniä
Ripaus ruususuolaa ja valkopippuria
Keitetyt juurekset ja uudet potut
Kukkakaalta ja parsakaalta kolomisen isoa nuppua
Puolikas fenkoli
Kesäinen varhaisporkkananippu tahi muutama isompi porkkana
Varhaispottuja puolen tusinaa
Ripaus ruususuolaa
Vettä niin että juurekset juurikin peittyy
Voisulasipulikastike
Kesäinen sipulinippu
Gheetä kolome runsasta ruokalusikkaa
Vettä 1/3 desin verran
Ripaus ruususuolaa
Lämmitä uuni 175 asteiseksi. Laita lohi vuokaan niin, että sen nahka tullee alapuolelle. Puristele sitruuna ja lisää kaikki mausteet pinnalle. Paista kalaa kunnes se on paksuimmasta kohastaan mehevän kypsä, noin 20 minnuuttia.
Pese juurekset ja uudet potut. Uudenmaan juureksia ei tarvitte kuoria. Pilko fenkoli palasiksi ja porkkanat peukun mittasiksi. Pistä vesi porisemaan kattilaan ja lissää suola. Kun vesi kiehuu laita potut ja porkkanat kiehumaan ja kiehuta pienellä levyllä kypsäksi. Höyrystä toisessa kattilassa pienehköksi pilikottu fenkoli ja kukkakaalin sekä parsakaalin nuput. Voit myös pistää juurekset pilkottuna uuniin kalan kanssa, mutta parhaiten säilyy ravintoaineet kun keittelet.
Keitinvettäkään ei kannata heittää hukkaan. Siitä saa hyviä ravintoaineita esimerksiksi naisten kuukautisoireisiin, kun sitä juo vaikkapa ennen ruokaa desin verran.
Voisulakastike valmistuu nopsasti. Pese ja pilko sipulit ja laita ne pieneen kattilaan miedolle lämmölle ja kuullota pienessä määrässä gheetä. Lisää sitten loppu ghee, vesi ja ruususuola.
Annostele lautaselle ja nauti Suomen kesästä, satoipa tai paistoi.
Ominaisuuksista:
Kasviksista saa myös hyvää mehua kesähelteillä tai kuumuutta lievittämään ja ne on parempia kuin hedelmät moneen vaivaan.
Näinpä kausittain nautittuna ja sopivasti eritavoin, eri yrttien ja mausteiden kanssa valmistettuna, kaudesta riippuen ne ravitsee parhaiten.
Kukkakaali ja parsakaali ovat tuli elementin tyypeille todella oivaa ruokaa, sillä ne neutralisoi vastahappoja ja ovat vähärasvaisia ja -hiilihydraattisia, mutta ne saattaa aiheuttaa ilmavaivoja etenki selvästi ilma elementin tyypeille. Siksi niitä kehotetaan syömään vähemmän ja höyrystettynä, jolloin ne silti säilyttää ravintoarvonsa. Kukkakaali tunnetaan meillä kotosuomessakin kesäkeiton aineksena, ja se sopii myös mainiosti höyrystettynä syötäväksi. Parhaiten ilma elementin tyyppi voi nauttia näistä kaaleista kesäisin, vaikka raakana jos keho kestää. Kukkakaali on ominaisuuksiltaan alkalisoiva, ja sisältää runsaasti mm. C-vitamiinia, jopa enemmän kuin appelsiini. Lisäksi se sisältää ravintokuitua, mineraaleja ja antioksidantteja, ja toimii näin syöpää ehkäisevänä kaalena, ja kirkastaa ihoa.
Parsakaali sisältää myös kyseisiä aineita vähemmissä määrin, mutta on ominaisuuksiltaan parempi ilma elementin tyypille kuin kukkakaali, koska ei välttämättä aiheuta niin ilmavaivoja yhtenevissä määrin. Lisäksi parsakaali sisältää enemmän karotenoideja eli kasvia UV-säteilyltä suojaavia pigmenttejä, jotka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi.
Keittämällä kaalilajikkeiden ravintioarvot hupenevat nopeasti, mutta höyrystämällä tai paistamalla ne säilyttävät arvonsa. Älä heitä hukkaan kukkakaalin lehtiä tai parsakaalin juurtakaan, sillä nekin voi syödä ihan huoletta. Jos haluat vähähiilihydraattisemman aterian voit käyttää kukka- ja parsakaalta hiilihydraattien sijasta, sillä ne täyttävät samantapaan, mutta eivät sisällä tärkkelystä kuten esim. peruna.
Ilmavaivoja tuottaviin, mutta kehoa alkalisoivaan, etenki tuli elementille sopivaan ruokavalioon kuuluu parsakaalin ja kukkakaalin lisäksi myös kaali ja lehtikaali.
Fenkoli ja fenkolin siemen. Fenkoli on raikas, hieman aniksen makuinen, koska siinä on samaa aromaattista pääainetta, ja ominaisen voimakkaa makuinen viljelykasvi, jota käytetään suun raikastamiseen, hengitystieongelmissa, yskänlääkkeenä ja diureettina. Fenkolissa on paljon rautaa, joka auttaa esim. anemian hoidossa, ja erinäisiä öljyjä, mitkä edistävät vatsan toimintaa ja auttavat kuukautiskipuihin ja ovat hyväksi myös raskaana oleville naisille.
Fenkolin siemenellä on samoja terapeuttisia vaikutuksia kuin juustokuminalla, mutta vähemmissä määrin. Siemenet toimivat kasvin tapaan, ja niitä voi käyttää myös teenä vaikkapa ennen ruokaa herättämään ruoansulatuksen. Siksi myös sen siemeniä käytetään paljon mausteena mm. helpottamaan ilmavaivoja. Sopii mainiosti siis mausteeksi mm. kaaleille. Fenkoli sopii kaikille kehotyypeille. Ja muistetaan taas kohtuus kaikessa, sillä kohtuudella nautittuna se tuhoaa pahisbakteereja, mutta myös liikaa nautittuna niitä hyvisbakteerejakin!
Porkkana on ominaisuuksiltaan makea ja hieman raskas, hieman hapan mahalle muttei verelle. Happamuutensa vuoksi ayurvedassa sitä suositellaan vähemmän tuli elementille. Itellä varsinkin raakana se saa aikaan joskus närästystä. Porkkanssa on runsaasti potassiumia ja karotenoideja, jotka elimistö käyttää A-vitamiinina, joka on taas hyväksi mm. näkökyvylle. Porkkanan kuitu myös puhdistaa paksusuolta ja suojaa sitä sekä maksaa että vatsaa syövältä. Keitettynä se myös suojaa parhaiten hampaita, etenki lapsilla. Etenkin ilma-elementille porkkana, varsinkin makeampi varhaisporkkana sopii hyvin, jopa raakana. Porkkanamehua käytetään esimerkiksi paastotessa. Porkkana sopiikin mehukkuutensa ja makeutensa vuoksi käytettäväksi raasteena ja jälkiruoissa esim. yhessä omenan kanssa.
Porkkanaöljyä käytetään mm. joissakin ayurvedisissa öljyissä vitamiiniensa vuoksi ravitsemaan ihoa. Sitä käytetään myös kosmetiikassa rusketuksen tehostajana.
Porkkanaa käytetään yhessä herneiden ja bataatin kanssa ayurvedisissä, ravitsevissa ruoissa.
Peruna eli pottu on koisokasveihin kuuluva kasvi, jonka vihreä maanpäällinen osa sisältää monien muiden koisokasvien tapaan elimistölle haitallista glykoalkaloideja, joita saattaa olla myös uusissa perunoissa ja varastoitaessa kolhiintuneissa potuissa sekä vihertävissä mukuloissa. Glykoalkaloideja on myös Ayurvedisella "yön kasvi" termillä luokitelluissa tomaatissa ja munakoisossa, etenkin jos ne ovat myös väriltään vihertäviä. Nää yön kasvit on huonoksi ilima-elementille mikäli on taipumusta autoimmuunisairauksiin, sillä ne voi lisätä astmaa nivelten ongelmia.
Perunassa on runsaasti tärkkelystä ja potassiumia ja sitä voiki käytellä hiilihydraatin sijasta. Varhaispotuissa näitä on vähemmän, joten se on ominaisuuksltaan kevyempi, pienempi ja täten keittoaika on lyhyempi.
Perunan terveysvaikutukista on kiistelty paljon. Suomalainen on tottunut perunan syöjä ja siksi myös keho on tottunut sitä käsittelemään paremmin. Perunan kuoren alla on kuitenki paljon flavonoideja ja B6-vitamiinia, joka on hyväksi hermostolle ja sydämelle. Peruna maadottaa eli rauhottaa koska siinä on runsaasti tärkkelystä ja potassiumia, joka on raskas ja näin ollen sitä voi käytellä hiilihydraatin sijasta vähimmissä määrin. Varhaispotuissa tärkkelystä on vähemmän, joten se on ominaisuuksltaan kevyempi, pienempi ja täten keittoaika on lyhyempi. Varhaisperuna myös peseytyy hyvin vedessä, joten sitä ei tarvitse kuoria ja sillo ravintoaineet säilyy paremmin.
Perunalajikkeesta riippuen niitä voi valmistaa eri tavoin ja yhdistettynä eri aineisiin siitä saa joko raskaamman tai kevyemmän. Esim. yhessä maidon kanssa muussina auttaa ripuliin, mutta muussa tapauksessa voi tukkia suolen. Uunissa paistettuna pienen öljymäärän kera peruna ei ole liian raskas elimistölle. Suosi sen kans vaikka muita uunikasviksia! Kokkeilemalla siis tietää parhaiten, mitä perunalta tahtoo ja mitäs tuntemuksia se voi aiheuttaa omassa elimistössä!
Sipuli ja valkosipuli. Ayurvedassa keltasipulia käytetään lääkinnällisesti, kuuriluontosesti mm. edistämään sydämen terveyttä ja laskemaan verensokeria. Lisäksi murskatun keltasipulin haistelu lieventää mm. pahoinvointia. Punasipuli toimii enemmän antioksidanttina. Varhaissipuli on makeampi ja tarvii pienempänä vähemmän paisto- tai keittoaikaa kuin isommat kaverinsa.
Valkosipuli saa voimakkaan maun ja tuoksun eteerisistä öljyistään. Se sisältää flavonoideja ja rikkiyhdisteitä, jotka ehkäsee syöpää ja muita tulehdusperäisiä sairauksia. Se on hyvä etenki ilma ja maa elementeille, ruoansulatukselle, ruokahalua edistämään, ravitsee kudoksia, tappaa haitallisia bakteereja antibiootin tapaan, auttaa muistia sekä kuivan ihon sairauksissa, loisten tappamisessa ja flunssan sekä astman hoidossa.
Annostuksessa ja valmistuksessa kannattaa käyttää omaa tietämystään kehostaan ja sen reaktioista, sillä etenki valkosipuli saattaa ärsyttää ilma elementin suolistoa ja luoda lisää ilmavaivoja. Raakana etenki valkosipuli toimii kuitenki parhaiten lievittämään yllä lueteltuja oireita, mutta keltasipuli, punasipuli ja varhaissipuli sopii hyvin mausteeksi hieman kypsennettynä vaikkapa kesän juhliin.
Liha ja proteiini sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä 20 aminohappoja, joista kaheksaa se ei pysty itte vamistamaan vaan tarvii siihen ravintoa. Siinä on mm. rautaa, sinkkiä, seleeniä, magnesiumia ja B-ryhmän vitamiineja, Myös kasvikunnan tuotteita hyvin yhdistellen voijaan saavuttaa ihimiselle hyvänlaatunen aminohappo koostumus, riippuen omasta kehotyypistä. Jotkut kehotyypit ei tarvi toimiakseen lihhaa ollenkaan.
Proteiineja lihassa on noin 13-21% laadusta riippuen, joka on taas tärkeää ihimisen kudokselle lihaksissa, jänteissä, ihossa ja luustossa. Se auttaa vastustuskyvyn ylläpidossa sekä hormonaalisessa toiminnassa. Proteiineja ihiminen tarvii noin 1,2-3g painokiloa kohti riippuen tavotteista.
Ayurvedassa lihaa käytetään lähinnä lääkinnällisesti, ja se on kasvisproteeiineja parempi ravinnonlähde joillekkin ilma-elementin tyypeille tai urheilijoille, kausittain tai lääkinnällisesti. Liikaa käytettynä liha saattaa mm. kertyä suolistoon (punanen liha) ja lisätä tulehduksia sekä agressiivisuutta etenki tulisilla ihimistyypeillä, jotka yleensä tykkää lihasta enempi, koska se stimuloi lissää.
Kala. Suomessa kalan syöntiin tottuneen ihimisen suositellaan nautittavaksi noin kaks kertaa viikossa kalalajikkeita varioiden suosien sekä lähellä pyydettyä merikalaa että järvikalaa. Lisäksi varioimalla kalan ja lihan välillä, syömällä kohtuudella noin nelijä kertaa viikossa lihhaa riippuen siitä, mitä reenaat ja millälailla keho on tottunut käsittelemää ruokaineita, sekä luonnon rytmejä kuuntelemalla totut syömään kausittain eri ravintoa ja säästät näin luontoa etkä edistä keinotekoisesta viljelyä kasvi- tai lihateollisuudessakaan.
Lohi on jopa yli kymmenen vuotiaaksi lähinnä Atlantin vesistöissä elävä vaelluskala, josta on myös eri kanta, joka ellää järvissä. Pyytämällä varttuneita kaloja mahollistat niille ja ittelles parhaan, luonnonmukaisen elämän. Kasvatettu lohi saa ravinnokseen rehua, ei siis esim. merilevää ja muita pikkukaloja, mistä se taas sais ihimisellekki tärkeitä omega 3 rasvahappoja. Monesti myös Norjan lohi pyydetään Norjan kylymistä vesistä, mutta lähetettään sitte perattavaksi Aasiaan, josta se edelleen kuljetetaan muihin maihin. Meille suomalaisille ekologisin vaihtoehto on suosia kotimaista, luonnonvarasta kallaa. WWF:n sivusto kalansyönnin ekologisuudesta.
Lohessa on punertavan lihansa ansiosta noin 10-18% rasvaa, etenki monityydyttymättömiä pitkäketjusia 3 rasvahappoja, sekä D-vitamiinia. Yhessä nämä vaikuttavatkin parhaiten ihimiskehossamme ja lohen rasvapitoisuuksien takia se soveltuu hyvin vaikkapa suolattavaksi, savustettavaksi, keitettäväksi tai paistettavaksi. D-vitamiinia saa myös muista kaloista, kuten kuhasta ja siiasta. Pienenä olin kesäsin isovanhempien mökillä kalassa papan kanssa ja pyysimme myös paljon muita kaloja, joista pappa herkutteli mädin eli naaraskalojen tuottaman omega 3 rasvapitoisen munamassan lisäksi myös kalan pään mummin keittämässä kalasopassa. Mittään ei heitetä hukkaan, sannoo mummi.
Kalassa käytetään mausteena sen raskaita ominaisuuksia tasapainottamaan paljon sitruunaa, pippuria ja juustokuminaa tai fenkolia. Intialaisessa keittiössä käytetään myös currya, mutta näin kesäaikaan on mukava saada kalan oma maku essiin parhaiten tällä reseptillä yhessä muiden juuresten kanssa.
Gheestä löydät tietoa täältä.
Sitruunasta löydät lisää tietoa täältä.
Juustokuminaa eli roomankuminaa ei kannata sekottaa Suomessakin viljeltyyn kaksvuotiseen kasviin, jota myös kutsutaan nimellä kumina. Juustokumina on Intiassa paljon käytetty mauste, joka edistää ruoansulatusta stimuloiden haiman entsyymejä, ja rautapitoisuutensa vuoksi auttaa vastustuskyvyn ja vireystason ylläpitämisessä, ja auttaa näin syövän ja malarian hoidossa, ja loisten tappamisessa. Se on tehokas masute myös veteen sekoitettuna ruoan jälkeen vähentämään vastaan kertynyttä ilmaa, joka on tyypillistä, ylläri pylläri, ilma elementille! Juustokuminaa kannattaa käyttää mausteena etenkin herkkinä kausina, kuten naisten kuukautisten tai raskauden aikana mm. juurikin raudan saannin takaamiseksi ja esim. kuukautiskipujen lievittämiseksi.
Pippuri on Intian rannikolta peräsin oleva köynnöskasvi, jonka marjasta erilailla valmistamalla saa mustapippuria, valkopippuria ja viherpippuria.
Pippurin sisältämä piperiini on alkaloidi, joka voi parantaa elimistön kykyä ottaa vastaan seleeniä, beetakaroteenia, kurkumiinia ja B-vitamiinia. Sitä käytetään siis maustamisen lisäksi ruansulatusta edistämään, ja se on hyväksi ilma ja maa-elementin tyypille, tuli elementin tyypit saattavat ärtyä joten sitä tulee käyttää pääasiassa vain lääkinnällisesti tai pieniä määriä mausteena. Elikkä kohtuus kaikessa!
Mustapippuri auttaa stimuloimaan ruoansulatusta mikä auttaa vähentämään ilmavaivoja, tappaa loisia ja auttaa hengityselimiä pilkkomalla limaa,. Se on hyvä talven yrtti mm. hypothermiaa vastaan.
Valkopippuri erityisesti voi auttaa vatsavaivoihin sekä malarian ja syövän hoidossa lisäämällä vatsalaukun limaneritystä, joka on luontainen suoja bakteereja vastaan.
Pippali eli pitkäpippuri on Ayurvedassa paljon käytetty lääkinnällisesti. Se stimuloi keuhkoja ja auttaa hengityselimiä, pernaa sekä aivoja. Sillä on myös mustapippuria paremmat vaikutukset astman, tuberkuloosin, yskän, reuman ja anemian hoidossa.
Trikatu eli pippalista, pippurista ja kuivasta inkivääristä tehty tee taikka tahna sekoitettuna gheehen tai hunajaan auttaa erityisesti ilma- ja maa elementin tyyppejä. Trikatua käytetään astman hoidon lisäksi nivelille.
se kasvaa vahavaksi.
Ja tuota vahavuutta haluan ravita.
Rakkauteni määrä ei katoa rakastamalla,
sillä kasvan yhteen elämän kanssa.
Rakastan tätä maata,
Äiti Luontoa, Jumalaa, Pyhhää ykseyttä,
häntä, jolla on monta nimmee.
Rakastan, sillä hän pittää minusta huolta.
Rakastan, ehottomasti,
niin hyvässä kuin pahassa,
sillä rakkautemme hoitaa meitä hyvin eikä sanele ehtoja.
Juurekset ja uunilohi
Lounasannos noin kahelle henkilölle
Lohi
Noin kolomesattaa grammaa tuoretta perattua lohta
Puolikas puristettu sitruuna
Hyppysellinen juustokuminan ja fenkolin siemeniä
Ripaus ruususuolaa ja valkopippuria
Keitetyt juurekset ja uudet potut
Kukkakaalta ja parsakaalta kolomisen isoa nuppua
Puolikas fenkoli
Kesäinen varhaisporkkananippu tahi muutama isompi porkkana
Varhaispottuja puolen tusinaa
Ripaus ruususuolaa
Vettä niin että juurekset juurikin peittyy
Voisulasipulikastike
Kesäinen sipulinippu
Gheetä kolome runsasta ruokalusikkaa
Vettä 1/3 desin verran
Ripaus ruususuolaa
Lämmitä uuni 175 asteiseksi. Laita lohi vuokaan niin, että sen nahka tullee alapuolelle. Puristele sitruuna ja lisää kaikki mausteet pinnalle. Paista kalaa kunnes se on paksuimmasta kohastaan mehevän kypsä, noin 20 minnuuttia.
Pese juurekset ja uudet potut. Uudenmaan juureksia ei tarvitte kuoria. Pilko fenkoli palasiksi ja porkkanat peukun mittasiksi. Pistä vesi porisemaan kattilaan ja lissää suola. Kun vesi kiehuu laita potut ja porkkanat kiehumaan ja kiehuta pienellä levyllä kypsäksi. Höyrystä toisessa kattilassa pienehköksi pilikottu fenkoli ja kukkakaalin sekä parsakaalin nuput. Voit myös pistää juurekset pilkottuna uuniin kalan kanssa, mutta parhaiten säilyy ravintoaineet kun keittelet.
Keitinvettäkään ei kannata heittää hukkaan. Siitä saa hyviä ravintoaineita esimerksiksi naisten kuukautisoireisiin, kun sitä juo vaikkapa ennen ruokaa desin verran.
Voisulakastike valmistuu nopsasti. Pese ja pilko sipulit ja laita ne pieneen kattilaan miedolle lämmölle ja kuullota pienessä määrässä gheetä. Lisää sitten loppu ghee, vesi ja ruususuola.
Annostele lautaselle ja nauti Suomen kesästä, satoipa tai paistoi.
Ominaisuuksista:
Kasvikset ja juurekset on kausittain käytettynä hyviä jokaisen keholle.
Juureksissa kuten muissa kasviksissa on lisäksi runsaasti hyviä vitamiineja ja mineraaleja moneen vaivaan ja ne on kehoa alkalisoivia ja parempia kuin hedelmä. Yleisesti juurekset höyrytettynä on hellempiä vatsalle ja sopii hyvin syötäväksi näin myös kylyminä kausina erilaisten mausteiden kanssa. Raakoina harvat juurekset sopivat syötäväksi, mutta sen sijaan monet kasvikset on helpompi sulattaa raakoina, varsinki kesällä. Jos nää omistat siis hyvän ruoansulatus tulen etkä saa vaivoja raakaruoasta, niin raakoinahan kasviksista saa ravintoaineita parhaiten. Suosittelen kuitenki ilma ja maa tyypeille sekä vaihtelevissa tilanteissa, kuten naisten kuukautisten aikoihin kokkeilemaan helliä ja lelliä vatsaa höyrytetyillä kasviksilla.Kasviksista saa myös hyvää mehua kesähelteillä tai kuumuutta lievittämään ja ne on parempia kuin hedelmät moneen vaivaan.
Näinpä kausittain nautittuna ja sopivasti eritavoin, eri yrttien ja mausteiden kanssa valmistettuna, kaudesta riippuen ne ravitsee parhaiten.
Kukkakaali ja parsakaali ovat tuli elementin tyypeille todella oivaa ruokaa, sillä ne neutralisoi vastahappoja ja ovat vähärasvaisia ja -hiilihydraattisia, mutta ne saattaa aiheuttaa ilmavaivoja etenki selvästi ilma elementin tyypeille. Siksi niitä kehotetaan syömään vähemmän ja höyrystettynä, jolloin ne silti säilyttää ravintoarvonsa. Kukkakaali tunnetaan meillä kotosuomessakin kesäkeiton aineksena, ja se sopii myös mainiosti höyrystettynä syötäväksi. Parhaiten ilma elementin tyyppi voi nauttia näistä kaaleista kesäisin, vaikka raakana jos keho kestää. Kukkakaali on ominaisuuksiltaan alkalisoiva, ja sisältää runsaasti mm. C-vitamiinia, jopa enemmän kuin appelsiini. Lisäksi se sisältää ravintokuitua, mineraaleja ja antioksidantteja, ja toimii näin syöpää ehkäisevänä kaalena, ja kirkastaa ihoa.
Parsakaali sisältää myös kyseisiä aineita vähemmissä määrin, mutta on ominaisuuksiltaan parempi ilma elementin tyypille kuin kukkakaali, koska ei välttämättä aiheuta niin ilmavaivoja yhtenevissä määrin. Lisäksi parsakaali sisältää enemmän karotenoideja eli kasvia UV-säteilyltä suojaavia pigmenttejä, jotka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi.
Keittämällä kaalilajikkeiden ravintioarvot hupenevat nopeasti, mutta höyrystämällä tai paistamalla ne säilyttävät arvonsa. Älä heitä hukkaan kukkakaalin lehtiä tai parsakaalin juurtakaan, sillä nekin voi syödä ihan huoletta. Jos haluat vähähiilihydraattisemman aterian voit käyttää kukka- ja parsakaalta hiilihydraattien sijasta, sillä ne täyttävät samantapaan, mutta eivät sisällä tärkkelystä kuten esim. peruna.
Ilmavaivoja tuottaviin, mutta kehoa alkalisoivaan, etenki tuli elementille sopivaan ruokavalioon kuuluu parsakaalin ja kukkakaalin lisäksi myös kaali ja lehtikaali.
Fenkoli ja fenkolin siemen. Fenkoli on raikas, hieman aniksen makuinen, koska siinä on samaa aromaattista pääainetta, ja ominaisen voimakkaa makuinen viljelykasvi, jota käytetään suun raikastamiseen, hengitystieongelmissa, yskänlääkkeenä ja diureettina. Fenkolissa on paljon rautaa, joka auttaa esim. anemian hoidossa, ja erinäisiä öljyjä, mitkä edistävät vatsan toimintaa ja auttavat kuukautiskipuihin ja ovat hyväksi myös raskaana oleville naisille.
Fenkolin siemenellä on samoja terapeuttisia vaikutuksia kuin juustokuminalla, mutta vähemmissä määrin. Siemenet toimivat kasvin tapaan, ja niitä voi käyttää myös teenä vaikkapa ennen ruokaa herättämään ruoansulatuksen. Siksi myös sen siemeniä käytetään paljon mausteena mm. helpottamaan ilmavaivoja. Sopii mainiosti siis mausteeksi mm. kaaleille. Fenkoli sopii kaikille kehotyypeille. Ja muistetaan taas kohtuus kaikessa, sillä kohtuudella nautittuna se tuhoaa pahisbakteereja, mutta myös liikaa nautittuna niitä hyvisbakteerejakin!
Porkkana on ominaisuuksiltaan makea ja hieman raskas, hieman hapan mahalle muttei verelle. Happamuutensa vuoksi ayurvedassa sitä suositellaan vähemmän tuli elementille. Itellä varsinkin raakana se saa aikaan joskus närästystä. Porkkanssa on runsaasti potassiumia ja karotenoideja, jotka elimistö käyttää A-vitamiinina, joka on taas hyväksi mm. näkökyvylle. Porkkanan kuitu myös puhdistaa paksusuolta ja suojaa sitä sekä maksaa että vatsaa syövältä. Keitettynä se myös suojaa parhaiten hampaita, etenki lapsilla. Etenkin ilma-elementille porkkana, varsinkin makeampi varhaisporkkana sopii hyvin, jopa raakana. Porkkanamehua käytetään esimerkiksi paastotessa. Porkkana sopiikin mehukkuutensa ja makeutensa vuoksi käytettäväksi raasteena ja jälkiruoissa esim. yhessä omenan kanssa.
Porkkanaöljyä käytetään mm. joissakin ayurvedisissa öljyissä vitamiiniensa vuoksi ravitsemaan ihoa. Sitä käytetään myös kosmetiikassa rusketuksen tehostajana.
Porkkanaa käytetään yhessä herneiden ja bataatin kanssa ayurvedisissä, ravitsevissa ruoissa.
Peruna eli pottu on koisokasveihin kuuluva kasvi, jonka vihreä maanpäällinen osa sisältää monien muiden koisokasvien tapaan elimistölle haitallista glykoalkaloideja, joita saattaa olla myös uusissa perunoissa ja varastoitaessa kolhiintuneissa potuissa sekä vihertävissä mukuloissa. Glykoalkaloideja on myös Ayurvedisella "yön kasvi" termillä luokitelluissa tomaatissa ja munakoisossa, etenkin jos ne ovat myös väriltään vihertäviä. Nää yön kasvit on huonoksi ilima-elementille mikäli on taipumusta autoimmuunisairauksiin, sillä ne voi lisätä astmaa nivelten ongelmia.
Perunassa on runsaasti tärkkelystä ja potassiumia ja sitä voiki käytellä hiilihydraatin sijasta. Varhaispotuissa näitä on vähemmän, joten se on ominaisuuksltaan kevyempi, pienempi ja täten keittoaika on lyhyempi.
Perunan terveysvaikutukista on kiistelty paljon. Suomalainen on tottunut perunan syöjä ja siksi myös keho on tottunut sitä käsittelemään paremmin. Perunan kuoren alla on kuitenki paljon flavonoideja ja B6-vitamiinia, joka on hyväksi hermostolle ja sydämelle. Peruna maadottaa eli rauhottaa koska siinä on runsaasti tärkkelystä ja potassiumia, joka on raskas ja näin ollen sitä voi käytellä hiilihydraatin sijasta vähimmissä määrin. Varhaispotuissa tärkkelystä on vähemmän, joten se on ominaisuuksltaan kevyempi, pienempi ja täten keittoaika on lyhyempi. Varhaisperuna myös peseytyy hyvin vedessä, joten sitä ei tarvitse kuoria ja sillo ravintoaineet säilyy paremmin.
Perunalajikkeesta riippuen niitä voi valmistaa eri tavoin ja yhdistettynä eri aineisiin siitä saa joko raskaamman tai kevyemmän. Esim. yhessä maidon kanssa muussina auttaa ripuliin, mutta muussa tapauksessa voi tukkia suolen. Uunissa paistettuna pienen öljymäärän kera peruna ei ole liian raskas elimistölle. Suosi sen kans vaikka muita uunikasviksia! Kokkeilemalla siis tietää parhaiten, mitä perunalta tahtoo ja mitäs tuntemuksia se voi aiheuttaa omassa elimistössä!
Sipuli ja valkosipuli. Ayurvedassa keltasipulia käytetään lääkinnällisesti, kuuriluontosesti mm. edistämään sydämen terveyttä ja laskemaan verensokeria. Lisäksi murskatun keltasipulin haistelu lieventää mm. pahoinvointia. Punasipuli toimii enemmän antioksidanttina. Varhaissipuli on makeampi ja tarvii pienempänä vähemmän paisto- tai keittoaikaa kuin isommat kaverinsa.
Valkosipuli saa voimakkaan maun ja tuoksun eteerisistä öljyistään. Se sisältää flavonoideja ja rikkiyhdisteitä, jotka ehkäsee syöpää ja muita tulehdusperäisiä sairauksia. Se on hyvä etenki ilma ja maa elementeille, ruoansulatukselle, ruokahalua edistämään, ravitsee kudoksia, tappaa haitallisia bakteereja antibiootin tapaan, auttaa muistia sekä kuivan ihon sairauksissa, loisten tappamisessa ja flunssan sekä astman hoidossa.
Annostuksessa ja valmistuksessa kannattaa käyttää omaa tietämystään kehostaan ja sen reaktioista, sillä etenki valkosipuli saattaa ärsyttää ilma elementin suolistoa ja luoda lisää ilmavaivoja. Raakana etenki valkosipuli toimii kuitenki parhaiten lievittämään yllä lueteltuja oireita, mutta keltasipuli, punasipuli ja varhaissipuli sopii hyvin mausteeksi hieman kypsennettynä vaikkapa kesän juhliin.
Liha ja proteiini sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä 20 aminohappoja, joista kaheksaa se ei pysty itte vamistamaan vaan tarvii siihen ravintoa. Siinä on mm. rautaa, sinkkiä, seleeniä, magnesiumia ja B-ryhmän vitamiineja, Myös kasvikunnan tuotteita hyvin yhdistellen voijaan saavuttaa ihimiselle hyvänlaatunen aminohappo koostumus, riippuen omasta kehotyypistä. Jotkut kehotyypit ei tarvi toimiakseen lihhaa ollenkaan.
Proteiineja lihassa on noin 13-21% laadusta riippuen, joka on taas tärkeää ihimisen kudokselle lihaksissa, jänteissä, ihossa ja luustossa. Se auttaa vastustuskyvyn ylläpidossa sekä hormonaalisessa toiminnassa. Proteiineja ihiminen tarvii noin 1,2-3g painokiloa kohti riippuen tavotteista.
Ayurvedassa lihaa käytetään lähinnä lääkinnällisesti, ja se on kasvisproteeiineja parempi ravinnonlähde joillekkin ilma-elementin tyypeille tai urheilijoille, kausittain tai lääkinnällisesti. Liikaa käytettynä liha saattaa mm. kertyä suolistoon (punanen liha) ja lisätä tulehduksia sekä agressiivisuutta etenki tulisilla ihimistyypeillä, jotka yleensä tykkää lihasta enempi, koska se stimuloi lissää.
Kala. Suomessa kalan syöntiin tottuneen ihimisen suositellaan nautittavaksi noin kaks kertaa viikossa kalalajikkeita varioiden suosien sekä lähellä pyydettyä merikalaa että järvikalaa. Lisäksi varioimalla kalan ja lihan välillä, syömällä kohtuudella noin nelijä kertaa viikossa lihhaa riippuen siitä, mitä reenaat ja millälailla keho on tottunut käsittelemää ruokaineita, sekä luonnon rytmejä kuuntelemalla totut syömään kausittain eri ravintoa ja säästät näin luontoa etkä edistä keinotekoisesta viljelyä kasvi- tai lihateollisuudessakaan.
Lohi on jopa yli kymmenen vuotiaaksi lähinnä Atlantin vesistöissä elävä vaelluskala, josta on myös eri kanta, joka ellää järvissä. Pyytämällä varttuneita kaloja mahollistat niille ja ittelles parhaan, luonnonmukaisen elämän. Kasvatettu lohi saa ravinnokseen rehua, ei siis esim. merilevää ja muita pikkukaloja, mistä se taas sais ihimisellekki tärkeitä omega 3 rasvahappoja. Monesti myös Norjan lohi pyydetään Norjan kylymistä vesistä, mutta lähetettään sitte perattavaksi Aasiaan, josta se edelleen kuljetetaan muihin maihin. Meille suomalaisille ekologisin vaihtoehto on suosia kotimaista, luonnonvarasta kallaa. WWF:n sivusto kalansyönnin ekologisuudesta.
Lohessa on punertavan lihansa ansiosta noin 10-18% rasvaa, etenki monityydyttymättömiä pitkäketjusia 3 rasvahappoja, sekä D-vitamiinia. Yhessä nämä vaikuttavatkin parhaiten ihimiskehossamme ja lohen rasvapitoisuuksien takia se soveltuu hyvin vaikkapa suolattavaksi, savustettavaksi, keitettäväksi tai paistettavaksi. D-vitamiinia saa myös muista kaloista, kuten kuhasta ja siiasta. Pienenä olin kesäsin isovanhempien mökillä kalassa papan kanssa ja pyysimme myös paljon muita kaloja, joista pappa herkutteli mädin eli naaraskalojen tuottaman omega 3 rasvapitoisen munamassan lisäksi myös kalan pään mummin keittämässä kalasopassa. Mittään ei heitetä hukkaan, sannoo mummi.
Kalassa käytetään mausteena sen raskaita ominaisuuksia tasapainottamaan paljon sitruunaa, pippuria ja juustokuminaa tai fenkolia. Intialaisessa keittiössä käytetään myös currya, mutta näin kesäaikaan on mukava saada kalan oma maku essiin parhaiten tällä reseptillä yhessä muiden juuresten kanssa.
Gheestä löydät tietoa täältä.
Sitruunasta löydät lisää tietoa täältä.
Juustokuminaa eli roomankuminaa ei kannata sekottaa Suomessakin viljeltyyn kaksvuotiseen kasviin, jota myös kutsutaan nimellä kumina. Juustokumina on Intiassa paljon käytetty mauste, joka edistää ruoansulatusta stimuloiden haiman entsyymejä, ja rautapitoisuutensa vuoksi auttaa vastustuskyvyn ja vireystason ylläpitämisessä, ja auttaa näin syövän ja malarian hoidossa, ja loisten tappamisessa. Se on tehokas masute myös veteen sekoitettuna ruoan jälkeen vähentämään vastaan kertynyttä ilmaa, joka on tyypillistä, ylläri pylläri, ilma elementille! Juustokuminaa kannattaa käyttää mausteena etenkin herkkinä kausina, kuten naisten kuukautisten tai raskauden aikana mm. juurikin raudan saannin takaamiseksi ja esim. kuukautiskipujen lievittämiseksi.
Pippuri on Intian rannikolta peräsin oleva köynnöskasvi, jonka marjasta erilailla valmistamalla saa mustapippuria, valkopippuria ja viherpippuria.
Pippurin sisältämä piperiini on alkaloidi, joka voi parantaa elimistön kykyä ottaa vastaan seleeniä, beetakaroteenia, kurkumiinia ja B-vitamiinia. Sitä käytetään siis maustamisen lisäksi ruansulatusta edistämään, ja se on hyväksi ilma ja maa-elementin tyypille, tuli elementin tyypit saattavat ärtyä joten sitä tulee käyttää pääasiassa vain lääkinnällisesti tai pieniä määriä mausteena. Elikkä kohtuus kaikessa!
Mustapippuri auttaa stimuloimaan ruoansulatusta mikä auttaa vähentämään ilmavaivoja, tappaa loisia ja auttaa hengityselimiä pilkkomalla limaa,. Se on hyvä talven yrtti mm. hypothermiaa vastaan.
Valkopippuri erityisesti voi auttaa vatsavaivoihin sekä malarian ja syövän hoidossa lisäämällä vatsalaukun limaneritystä, joka on luontainen suoja bakteereja vastaan.
Pippali eli pitkäpippuri on Ayurvedassa paljon käytetty lääkinnällisesti. Se stimuloi keuhkoja ja auttaa hengityselimiä, pernaa sekä aivoja. Sillä on myös mustapippuria paremmat vaikutukset astman, tuberkuloosin, yskän, reuman ja anemian hoidossa.
Trikatu eli pippalista, pippurista ja kuivasta inkivääristä tehty tee taikka tahna sekoitettuna gheehen tai hunajaan auttaa erityisesti ilma- ja maa elementin tyyppejä. Trikatua käytetään astman hoidon lisäksi nivelille.
Ruususuolasta lisää täällä. Tässä vielä haluaisin mainita, että ei tarvihe nyt lähtiä ostamaan sitä pinkkiä ruususuolaa, jos vaikkapa kaapista sattuu löytymään puhdistamatonta merisuolaa tai muuta mineraalirikasta suolaa. Pääasia, että suolassa on todella tallella ne noin 84 eri mineraalia, jotka puhistetusta, jodioidusta pöytäsuolasta puuttuu. Näin takaat ruoan makujen korostumisen lisäksi myös riittävän mineraalien saannin. Käytä silti kohtuudella maustamiseen. Puhtaassa kotimaisessa ruoassa on jo riittävästi ihimisen tarpeisiin minraaleja. Kohtuus kaikessa luo tasapainoa elämään myös omassa kehossa!