Monday, June 23, 2014

Vesisade, SeesamiSnäkärit ja Vahvistava Nokkostee

Voi että mulla oli jo ikävä tutkimista ja työntekoa! Pittää ajatukset pois synkkyydestä Jussinkin jäläkeen ja muuttaa vesisateen leikiksi!
Sata sata ropisee, ja jäläkeenpäin on lämmittävä välipala paikallaan!
Tässä kesässä näköjään syödään melekeen enemmän lämmittäviä ruokia kuin talvella. Onneksi on sentään kivoja yrttejä Suomen mettässä, joista tehdystä rouheesta voi keittää vaikkapa teetä välipalan kanssa, jotta ilima elementti saa vähän nestettäkin eikä kuivuus jää suolistoon jylläämään kaasuina!
Ilima elementit ylleensä rakastaapi rouskuvia ruokia. En ole poikkeus.
Lisäksi nää tämmöset seesamipatukkaiset ovat hyvä välipala antamaan energiaa proteiinina siementen ja pähkinöiden muodossa, sekä hiilihydraattien lähde kuivattujen hedelmien ja marjojen ansioista.
Tämäkin soppii kaikille elementeille, jos ei ny koko pellilistä vedä.

SeesamiSnäkärit

Kolome desilitraa vaaleita tai tummia luomuisia seesaminsiemeniä
Kolome desilitraa rusinoita, kuivattuja karpaloita tai karpalorouhetta, gojimarjoja, murskattuja manteleita tai muita supereja aineksia, jotka tuntuu sopivalta heittää sekkaan
Kuusi ruokalusikallista hunajaista

Keitä vettä ja pistä hunaja kulhossa kuumaan veteen, jotta tekstuuri muuttuupi nestemäiseksi. Älä kuumota kuumasti pannulla, koska sillon hyvät ravintoineet palavat. Paahda miedolla lämmöllä siemenet ja lissää pähkinät ja paahda lissää, jotta ne just ja just vähän kuullottuu, noin 5minuuttia. Lisää viimeiseksi marjat ja rusinat ja miksaa hunaja joukkoon hyvin. Kaada tekstuuri leivinpaperille tasaiseksi, latteaksi neliöksi ja tasaa reunat. Pistä jääkaappiin hetkeksi jäähtymään ja leikkaa sitten sopivankokosiksi välipaloiksi ja laita uudelleen jääkaappiin kovettumaan. Hunajasta riippuen tekstuuri on vähän erilaista, joten voit itte kokkeilla mikä määrä hunajaa on hyvä pitämään seesamipalat kasassa.


Nokkostee

1 teelusikka nokkosrouhetta
2dl vettä

Jos haluat keräillä ja kuivata nokkosen varsia, eti alkukesästä tai ennen kukintaa 10-15cm paksusia versoja ja pakasta myöhempää käyttöä varten. Voit niputtaa oksat kuivumaan pimeään, ilmavaan paikkaan ja kuivuttua murskata lehdet ja purkittaa lasiin. Runsastyppisiltä paikoilta nokkosta ei kannata kerätä sen sisältämien nitraattien vuoksi.
Kiehauta vettä noin 3 minuuttia ja kaada se mukiin nokkosrouheen päälle. Anna hautua hetki ja nauti kera seesamipalasten.


Ominaisuuksista:
Seesami on hyvä lisä erityisesti kasvisruokavalioon, koska niissä on runsaasti mineraaleja ja kalsiumia. Lisäksi niissä on kuituja, E- vitamiinia ja noin puolet 100% tyydyttymättömiä ja tyydyttyneitä rasvoja. Seesamissa on myös runsaasti lignaania, joka alentaa verenpainetta ja kolesterolia, toimii antioksidanttina ja näin on hyvä myös hormoonitoiminnalle ja rintasyövän ehkäisyssä.
Tahini on siemenistä jauhettua tahnaa, joka tunnetaan erityisesti Arabimaissa. Sitä voi laittaa kikherneistä tehtyyn hummukseen tai suoraan leivän päälle.
Antioksidanttien runsaan määrän takia seesaminsiemenistä puristettu seesamiöljy ei myöskään hapatu herkästi. Öljy on hyväksi sydämelle ja verisuonille. Seesamiöljyä voi käyttää erityisesti ilmaelementin tyypit vaikkapa ihon hoidossa rasvana. Ayurvedassa sitä käytetään paljoin öljyhieronnassa. Älä levitä kuitenkaa ennen aurinkoon menoa. Mutta siitähän ei koidu tässä kesässä ongelmaa.
Seesamipower!
Mantelit on hyvä liottaa kuorineen, koska sillon kuoren alla olevat ravintoaineet imeytyy parhaiten. Joogit syö puolentusinaa liotettuja, kuorittuja manteleita aamusin teen kanssa. 
Manteli ei oikeestaan ole pähkinä vaan puussa kasvava luumarja. Manteleissa on noin 24grammaa proteiineja ja yli 50grammaa rasvoja per 100grammaa. Manteleissa on runsaasti kuituja, rasvoja, B-, A- ja E-vitamiineja sekä mm. magnesiumia ja seleeniä. Säännöllisesti syötynä se edistää mm. paksusuolen hyvinvointia, alentaa kolesterolia, ehkäisee syöpää, sekä miehillä sappikiveä ja naisilla menopaussien oireita. Mantelit alentaa myös stressiä, ahdistustanja unen laatua aminohappoijensa takia, joita keho ei ite voi tuottaa. Manteleista tehty jauho on kevyttä ja soppii gluteiinittomaan ruokavalioon. Mantelimaidosta on jo mainittu aiemmin
Goji eli susimarja tulee Tiibetin suunnalta, ja kestää siksi myös pakkasia. Se on yksi maailman ravintorikkaimpia marjoja, oikea Super ruoka! Siinä on 21eri hivenainetta sekä runsaasti antioksidantteja, kuten karotenoideja ja flavonoideja sekä vitamiineja, varsinkin B-vitamiinia. Goji tukee immuunijärjestelmää. Noin 10% proteiineja. Kiinalaisessa lääketieteessä sitä on käytetty mm. maksan, munuaisten ja silmien sairauksien hoitoon. Goji marja kannattaa ostaa hyvälaatuisena ja luomuna välttyäkseen torjunta-aineilta. Liotettuna paras myös kaikille kehotyypeille! Heitä vaikka teen sekkaan!
Karpalo on Suomen myöhäsen syksyn kasvatti tuolta suon silimästä. Tämä Pohojosen superi marja on ominaisuuksiltaan hapan ja siten hyvä myös virtsateille. On tutkittu, että se voi tehota jopa kolibakteerin hoidossa, johon antibiootti ei tehoa. Se estää bakteerien kiinnittymistä limakalvojen soluihin, tasapainottaa kolesterolia, ja sen flavonoidit hillitsee allergisia reaktioita ja vaihdevuosien oireita. Karpalossa on mm. betakaroteenia, E-vitamiinia, rautaa, C-vitamiinia, ja sen siemeneissä on Omega 3 ja 6 rasvahappoja. Karpaloiden pektiini auttaa sen säilönnässä hilloa tehtäessä iliman sokeriaki. Karpalo on kaiketi paras ominaisuuksiltaan nautittuna tuoreeltaan tai pakkasesta otettuna, sillä pakastaminen saa siitä hieman makeamman oloisen.
Rusinat. Kuivatuista hedelmistä jopa yli 80% hiilihydraatteja. Ne on hyvä vaihtoehto kun makeanhimo yllättää, sillä ne sisältää mm. kuitua, kivennäisaineita ja vitamiineja. Etenkin ilma elementin kannattaa syödä kuivat hedelmät liotettuna ettei ne kuivata kehoa liikaa.
Hunajassa on runsaasti siis mineraaleja, antioksidantteja, probiootteja ja entsyymejä, jotka kuumennettaessa yli 45asteiseksi eli pastoroimalla tuhoutuvat. Yleensä suomalainen hunaja on ns. raakaa hunajaa, jota ei ole kuumennettu. Parasta laatua saa kun ostaa Suomalaista luomuhunajaa, jollon varmistaa että mehiläiset pesivät kaukana pakokaasuista eikä niille syötetä esim. valkaistua sokeria talvella. Vähän lissää hunajasta tästä.

Nokkonen on ravintoarvoiltaan erittäin korkea, ja siinä on jopa seittemän kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa. Luin juuri, että "mikään kasvi Suomessa ei sisällä yhtä paljon mineraalisuoloja kuin nokkonen" Wau. Siinä on runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita, flavonoideja ja lehtivihreää ja elimistölle tärkeitä happoja. Voisin siis luokitella, että se on erittäin hyväksi tulielementille tasaamaan happotasapainoa ruoansulatuksessa. Siinä on myös runsaasti antioksidantteja, jotka tukevat toisiaan sekä kuituja.
Sitä käytetään myös ruoissa, mutta tunnetaan usein teenä parhaiten allergian, anemian, flunssan ja tulehdusten hoidossa. Nokkosen vitamiinien ja hivenaineidentakia se parantaa vastustuskykyä, verenkiertoa, ehkäisee sairauksia ja auttaa flunssan hoidossa. Se edistää myös virtsan, hien ja sapen eritystä, tyrehdyttää verenvuotoa, irrottaa limaa, stimuloi maksaa ja normalisoi suolen toimintaa. Lisäksi se rauhottaa hermostoa ja lievittää kipuja. Näin ollen tämä super kasvi on erittäin hyödyllinen ilma elementille hermoston ja vastustuskyvyn hoitoon!
Syksyllä ja varhain keväällä pidettävät nokkoskuurit saattavat estää kesällä heinänuhaa ja allergiaa. Sitä käytetään ulkosesti mm. hiustenhoitoon ja kylpyinä ihonhoitoon.

Friday, June 20, 2014

Sydänystävän Makea KauraOmenaPuuro

Mikäs sen mukavampaa täsä vauhdin, auringon ja lumisateen täyteisessä Suomen keskikesässä kuin istahtaa kottiin ikkunan ääreen tutkiskelemaan kaurapuuroreseptejiä!
Jussikin ehti jo kolkuttaa ulko-ovelle kun täsä tutkiskelin, vaikka puuroja olen syöny jo lapsesta asti mummin keittiössä. Isompana jatkoin tällaisella hieman tuunatummalla kehoa hellivällä reseptillä, joka soppii just hyvin vähän lihaskunto- tai airobispainotteisemman aamujoogan jälkeen tai kylymempiin kausiin hellimään vatsaa ja mieltä. Myös vaikkapa stressivatsalle kuitu- ja hiilihydraattipitoinen puuro soppii iltapalaksi.
Puurossamme on soppelisti hiilihydraattia, proteiineja, rasvoja aterian verran. Proteiinin määrää voi lisätä ja kuitujen määrää vähentää riippuen siitä mitä kehollas teet ja mitä se tarvii rakennusaineikseen. On hyvä myös pittää mielessä, että hoitavia eli terapeuttisia aineksia ja muitain aineksia kannattaa syödä kausittain ja kohtuudella, ommaa kehoa ja luontoa kuunnellen, sillä allekirjottanut voi vaan todeta, että mitä enemmän tutkii ainesosia, sitä vähemmän tietää!
Tuntemus ja se oman olon kuuntelu on kuitenki pääasia elämässä. Ja se, että ruoka on hyvvää!

Ayurvedisesti tämä puuro soppii kaikille kehotyypeille, mutta raskasrakenteisille maa elementille suosittelen vain kausittain, koska kaura itsessään on lämmittävää ja raskasta ja luo limaa, vaikka sen vastapainoksi on lisättykin hieman mausteita. Suosittelen erityisesti kevyelle ilma elementille mm. suoliston hyvinvoinnin kannalta!

Kaura-omena puuro

Ainekset yhteen annokseen:
Luomuisia kaurahiutaleita 1 dl
1/2 dl hirssihiutaleita
5 dl vettä
Yksi pieni suomalainen omena tahi luomuomena
1/5-1 teelusikka ceylon kanelia
Iso ruokalusikka gheetä
Ripaus ruususuolaa maun mukkaan
1 ruokalusikallinen auringonkukan ja kurpitsan siemeniä
1 dl mantelimaitoa

Mantelimaidon voi ostaa kaupasta tai kokkeila tehä itte! Liota noin 1dl luomumanteleita yön yli ja sekoita tehosekottimessa muutama minuutti litrasen vettä kanssa. Siivilöi muutama kerta ja kaada lasipulloon. Säilyy jääkaapissa muutaman päivän.
Voit liottaa kaurahiutaleita ja spelttiä muutaman tunnin tai yön yli kattilassa, jolloin mm. keittoaika lyhenee. Liotuksen on tutkittu mm. edistävän viljoissa olevan raudan, sinkin ja kalsiumin imeytymistä ja lisäävän sen B-vitamiinimäärää. Pistä kattila liedelle lämpiään, pese omena, pilko palasiksi ja lissää kattilaan. Kiehauta muutama minnuutti. Sekota joukkoon kaneli ja ghee ja viimeisenä suola ja yön yli liotetut siemenet ja anna hautua hetki. Myös siemenet on hyvä liottaa, jotta ravintoarvot imeytyvät paremmin kehoon. Annostele lautaselle, lissää päälle halutessas mantelimaito, jonka voit myös lämmittää ensin.
Gheen voit tehdä myös helposti itse suolattomasta voista! Keitä 1-2 lämmöllä teräskattilassa kilonen voita noin 40minuuttia ilman kantta, jollon voin vesi haihtuu ja valkoinen maidon proteiini ilimaantuu vaahtona pintaan tai laskeutuu pohjaan. Kuori välillä vaahto. Sen pitäs muuttua kullanruskeeksi. Jos se on tummaa, oot keittäny liian kuumalla lämmöllä. Kun voi alakaa tuoksua popkornilta, anna jäähtyä hetkinen ja kaada varoen tai siivilöi tiheän siivilän voimin lasipurkkiin tai kermaaiseen astiaan, niin, että valkonen proteiini ei sekotu geehen uudelleen. Ghee säilyy huoneen lämmössä, auringolta piilosa, tai jääkaapissa 2-3kk.



Ominaisuuksista:
Kauran kanssa on hyvä käyttää jotakin toista viljaa, jotta B-vitamiinit pilkkoutuisivat. 
Kaura on luonnollisesti gluteiiniton vehnä, mutta saattaa sisältää gluteiinia, jos se on kasvanu samalla pellolla muiden venhäviljojen kanssa. Siksi gluteiinittomaa ruokavaliota noudattavan kannattaa ettiä pakkaus, missä mainitaan, että tuote on gluteiiniton. 
Kauran sisältämä betaglukaiini auttaa muodostamaan suolistossa kalvon, joka estää kolesterolia imeytymästä elimistöön. Kuidun mukana olevat vitamiinit, kivennäisaineet ja antioksidantit tukee suolistoa ja täten koko kehon hyvinvointia. Se auttaa tasaamaan verensokeritasapainoa suolistosta käsin ja siksi on mahtava ruoka-aines sydämelle ja verenkierrolle sekä haimalle ja aivoille. Kaura sisältää enemmän energiaa, kuitua, proteiinia, rasvaa, E-vitamiinia, B1-vitamiinia, foolihappoa, kalsiumia ja rautaa kuin useempi muu vilja. Ja sen hivennäisaineet, kuten sinkki auttaa ihon, kynsien ja hiusten hyvinvoinnissa.
Hirssi on Intiassaki paljon tuotettu ominaisuuksiltaan lämmittävä ja kevyt viljakasvi, joka soppii kaikille kehotyypeille. Se on gluteiiniton ja emäksinen pienijyvänen viljakasvi, jonka proteiinimäärä, hiilihydraatit ja muut ominaisuudet ovat viljaan verrattavissa. Myös mm. vitamiini ja kivennäisaineiltaan se kuuluu viljojen kärkeen, ja mennee jopa kauran ohi! Siinä on runsaasti kuituja sekä magnesiumia, joka on hyväksi mm. sydämmelle ja astmaatikoille.
Jyvät kannattaa huuhdella ennen kokkailua, ja niitä voi käyttää esim. riisin sijaan, hiutaleina tai jauhona niitä voi käyttää vehnäjauhojen tapaan.
Omena sato kerättään elokuussa. Kotimaisia omenoita ei ole voideltu säilöntäaineilla, joten ne voipi syödä kuorineen, jollon saa parhaan mahollisen hyödyn kuoren alla olevista runsaista vitamiineista. Jos oot allerginen omenalle, saatat olla ehkä vain allerginen sen kuorelle, jossa on torjunta-aineita. Ulkomaiset omenat kannattaa siis kuoria. Kokattuna myös moni omena allergikko saattaa hyötyä omenien A-, C-, B- ja E-vitamiineista, sekä flavonoideista ja antioksidanteista, jotka on hyväksi sydämelle ja keuhkoille. Suositellaan etenkin astmaatikoille ja sydän- ja verisuonisairaille ja ennen kuntoilua lisäämään keuhkojen hapensaantia!
Omenan emäksisyys auttaa puhdistamaan maksaa etenki myrkyistä, jotka tuottavat kolesterolia. 
Mitä vihreämpi ja kitkerämpi omena, sitä enemmän sillä on kehon kosteutta vähentäviä ominaisuuksia ja näin ollen se soppii painon hallinnassa. Tuliselle ihimiselle, jolla on paljon vatsahappoja, suositellaan makeita ja kultasia omenoita, ja ilma elementin tyypille kokattuja, kanelilla höystettyjä omenoita, jolloin omena edistää parhaiten suolen toimintaa. Näin kokattuna sitä  suositellaan myös pienelle lapselle kiinteän ruoan ruokinnan aloitamisessa. 
Iltasin voi käyttää sillon tällön omenaa vaikkapa hammasharjan sijaan, sillä omena sisältää myös pikkiriikkisen fluoria. 
Kaneli on Idästä tullut kasvi, jota on käytetty perinteisessä Intialaisessa lääketieteessä mm. tulehdusten, ja mineraaliensa vuoksi ihon kauneuden hoitoon, sekä suun puhdistukseen. On myös tutkittu, että sillä olis positiivisia vaikutuksia diabeteksen kakkostyypin ja Alzhaimerin taudin hoidossa. Siinä olevat eteeriset öljyt toimii antioksidanttina, ja näin ollen tukkee elimistön vastustuskykyä. Mausteena se on lämmittävä ja siksi sitä käytetään raskaiden ruokien, kuten kauran kanssa kiihdyttämään aineenvaihduntaa ja laskemaan kolesterolia.
Kaneleista ceylon lajikeessa on vähemmän maksalle myrkyllistä kumariinia kuin esim. kassiakanelissa. Kumariinin takia suositeltu päiväannos on aikuisella noin yks teelusikka päivässä. Omena taas puhdistaa maksaa, joten se soppii kanelin kanssa hyvin yhteen. Ja maku on mahtava!
Ghee eli kirkastettu voi. Rasva auttaa mm. kivennäisaineita imeytymään, Siksi joka aterialla on hyvä saada myös hyviä rasvoja! Ghee on Ayurvedassa lääkkeen pohjanakin käytetty super ruoka eli hyvin ravitseva ja hoitava rasva, josta on poistettu maidon valkuainen ja vesi. Se sopii tasapainottamaan kaikkia kehotyyppejä sen kehoa vahvistan, voitelevan, rauhottavan ja ruoansulatusta edistävien vitamiinien ja omega 3 sekä 9 rasvojen takia. Se vahvistaa mm. seksuaalista energiaa, silmiä, mielen toimintaa ja muistia, edistää pitkäikäsyyttä, poistaa kuona-aineita, kosteuttaa ihoa ja voitelee niveliä sekä alkalisoi verta.
Gheellä on lisäks korkein palamisaste, joten se soppii rasvoista parhaiten paistamiseen. Mausteiden gheessä kuullottaminen kuljettaa niiden parantavat ominaisuudet ruokaan paremmin ja täten keho saa niistä myös parhaan hyödyn.

Ruususuola on kalliosta louhittua mineraalirikasta suolaa, ja sen väri johtuu juurikin näistä mineraaleista. Suolaa on käytetty Ayurvedassa pieniä määriä ruoassa ja suolaliuoksena mahdollistamaan useita elintoimintoja, kuten hermoston toiminnan, happo-emästasapainon ylläpidon, ravintoaineiden imeytymisen ja vatsahappojen tuottamisen. Lisäksi se on antihistamiini, joka estää lihaskramppeja ja puhdistaa keuhkoja.
Myös ulkosesti mm. kauneuden hoidossa sekä huuhdeltaessa nielua, nenää ja silmiä suolaliuoksella, jolloin mm. ilmasta kertynyt pöly ja saasteet huuhtoutuvat hengityselimistä.
Ruususuolassa on jopa 84 eri alkuainetta, jotka mekaanisesti valmistetusta valkoisesta suolasta on poistettu vaarallisten kemiallisten reaktioiden välttämiseksi.
Ennen ajateltiin valkosen värin olevan arvokasta, mutta elimistö tarviikin juuri näitä luonnonsuoloista saatavia mineraaleja elintoimintojen ylläpitämiseen ja solujen uusiutumiseen.
Suolan käytön määrää olennaisempaa on siis laatu. Luonnonsuolaa imeytyy kehoon vaan tarvittava määrä kehon oman säännöstelymekanismin takia.
Suoloista arvoltaan ruususuola lienee parasta mineraali arvoiltaan hyvin imeytyvässä muodossa, mutta en boikotoi muitakaan luonnon suoloja, enkä liioin nautiskele roppakaupalla, koska päivittäisessä ruokavaliossa on tarpeeksi esim. jodia kehomme tarpeisiin. Jodin liika nauttiminen aiheuttaa solujen kuihtumista, mutta vähissä määrin nautittuna yhessä muiden mineraalien kanssa taas edistää niiden uusiutumista ja site lisää energiaa ja makua elämään.
Auringonkukansiemenet, kurpitsansiemenet ja siemenet yleensäkin säännöllisesti nautittuna alentaa tulehdusarvoja. Kummissakin siemenissä on noin 50% painosta rasvoja, ja yli 20% proteiineja, E-vitamiineja. Auringonkukissa on lisäksi runsahkosti mineraaleja. Kurpitsansiementen rasvojen takia niitä on käytetty välimeren maissa syövän ehkäisyyn. Ne alentaa kolesterolia, ja miehillä kurpitsansiemenien on tutkittu hellivän eturauhasta. Naisilla kurpitsansiemenöljy puolestaan auttaa vaihdevuosioireisiin ja alentaa verenpainetta.
Mm. korkeista kadiumipitoisuuksista johtuen 1-2 ruokalusikallista siemeniä päivässä riittää.
Itse huomasin aloittaessani siemenien nautiskelun, että ne vaikuttivat laksatiivisesti. Kohtuudella nautittuna ne kuitenki ravitsevat ja toimivat ihan hyvänä proteiini- ja rasvan lähde lisänä.
Mantelimaito pittää sisällään paljon A, D ja E-vitamiineja, jotka auttaa pitämään aivot virkiänä, ihon pehmeänä ja näkökyvyn hyvänä. Lisäksi se sisältää B2-vitamiinia, joka auttaa mm. lihaksia palautumaan urheilusuorituksen jäläkeen. Se ei sisällä ihan niin paljon proteiineja ku maito, joten sitä ei suositella korvaamaan maitoa lasten ravinnossa, mutta parempia rasvoja siinä on maidon tyydyttyneitten rasvojen sijaan.
Tämmöstä tutkintaa tällä kertaa. Sitä maailmassa riittää, hihihi! Kaikki sinusta kumpuava palaute ja kokemuksellinen huomiointi otetaan vastaan lämmöllä!

Saunokaa, uikaa, istukaa, syökää, hyppikkää ja maatkaa hyvin! Tai mitä ikinä teettekään Jussina, tehkää hyvin ittellenne.



Monday, June 9, 2014

Pakuri-inkivääri teetä heinikossa

Voi että mää oon niin mahottoman kiitollinen täsä omakotitalon pihamaan ruohikossa ollessani, jotta se on verrattavissa muurahaisten määrään, jokka vilistää meikäläisen tietokoneella kirjottaessa!
Kessää ja uutta kotia pihoineen ja uusine eläväisine naapureineen kuulostellessa mää tunnen sopeutuvani aika hyvin tähän uuteen kauteen haasteineen Mansen lähiössä.
Opiskelu jatkuu kuitenki ny teen merkeissä, sillä mikäpä sen mukavampaa ku alottaa aamu pesun jälkeen joogalla alakerran tanssi-salissa ja siirtyä keittiön kautta pihamaan nurtsille löhöämään kera aamuteen ja auringon! Ja jos sattuu sadeaamu kohilleen niin pistetää tee satteenvarjon alle ja tanssahettaan pieni sadetanssi!


Tää resepti soppii erityisesti syksyyn sekä talven kylmään flunssa kauteen, jollon kausi vaihtuu ja keho sopeutuu muutokseen, mutta sillä on toki myös paljon muita ennaltaehkäseviä ominaisuuksia sen vitamiini- ja aminohappopitoisuuksien vuoksi.
Toisiaan tasapainottavat ainekset tukevat elimistöä ja tämäki resepti sopii muuten kaikille kehotyypeille! Hieman muunneltuna toiset saavat siitä enemmän hyötyä kuin toiset kehot, mutta tätä reseptiä olen käyttänyt aika lailla kaikkina kausina, ja etenkin jos flunssa tuppaa tulemaan tai on jo päällä.


Pakuri-inkivääri tee

Ainekset noin melekeen yhen litran keitokseen:
Ruokalusikallinen pakurikääpäjauhetta tai kämmenen kokoinen pala kääpää
Ison miehen peukun kokonen pala tuoretta inkivääriä
1-1/2 puristettu sitruuna tai yksi kokonainen puristettu lime
Yks lusikallinen hunajaa per kuppi

Jos haluat kerätä pakurikääpää, niin kysyppä maanomistajan lupa ja tsekkaile Suomessa metsästä raudus- ja hieskoivut sieltä 1-1,5 metrin korkeudesta alkaen, jossa sitä useemmin essiintyy. Meikäläinen on käyny kans ettimässä, mutta muutaman kerran oon vaan löytäny.
Ison kimpale puunataan, pilikotaan ja kuivataan läpikotasin vaikkapa auringonlämmössä tai uunissa ja säilytettään huoneenlämmössä. Lissää ohjeita voi kattella vaikka netistä. En ole ex-Pertti ja tapoja on monia. Kokkeile mikä eniten kiehtoo.
Keitä pakurikääpää miedolla lämmöllä 15minuuttia - kaks tuntia, riippuen siittä miten vahvaa juomaa haluaa. Pakuriteetä voi nauttia iha sellasenaan 2-4kuppia päivässä tai sekotettuna vaikkapa smoothieen, keiton pohjaksi tai yhessä muiden mausteiden kanssa teenä.
Kääpää voi keittää niin pitkään kun tummaa väriä irtoo, noin kolome kertaa. Eli se ei ole kertakäyttötavaraa, vaan yhestä lusikallisesta jauhetta tai rouhetta keittää 4-5 litraa teetä. Sakan voi siivilöidä tai syödä.
Kuori ja viipaloi inkivääri ja lissää se viimeisen 10-15minuutin ajaksi keitokseen. Ota liedeltä ja purista sitrus sekkaan. Kaada mottiin ja lissää hunaja.



Ominaisuuksista:
Pakurikääpää on eräiden lehtipuitten lahottajasieni, jota ihimisen keitoksissa on käytetty mm. Venäjällä satoja vuosia tulehusten, mahahaavan ja ihon hoitoon sekä kehon vastustuskyvyn lisäämiseen. Se on voimakas adaptogeeni ja saa aikaan ns. korjausreaktion elimistössä ja sattaapa se vahavistaa myös sydäntä, auttaa vatsa- ja suolistovaivoissa, poistaa väsymystä ja höyryhengitettynä muiden yrttien kanssa auttaa hengitystietulehuksissa. Sitä on tituleerattu supersuoaksi, koska se on myös yks voimakkaimmista tunnetuista antioksidanteista.
Suomessa sitä on käytetty sota-aikaan kahavin korvikkeena ja essiintyypä sitä muuallaki Euroopassa, Aasiassa ja Pohojois-Ameriikassa. Nyttemmin se on tullu tunnetuksi syövän varhaisvaiheen hoidossa ja on sillä antibioottisia vaikutuksiakin. Sitä ei suositella käytettäväksi yhtäaikaa antibiootin tai penisiliinin kanssa, koska ne toimii vastavaikuttajina. Myös sieni- tai penisiliiniallergikot saattaa saada yliherkkyysoireita ja pakuri saattaa myös lisätä verenohennuslääkkeiden vaikutusta ja yhessä insuliinilääkityksen kanssa verensokertitasojen liiallista alenemista. 
Sanosinki, että tämä kääpä on hyväksi erityisesti ilima elementin tyypeille, mutta voi samalla hetkellisesti järkyttää immuunipuolustusta, joka saattaa olla heikompi kyseisellä elementillä. 
Voihan olla, että ensin keho ärtyy tuotteesta, enneku se siihen tottuu ja alkaa sitä hyödyntämään. Katteleppa siis miten kääpä suhun vaikuttaa! 
Inkivääri: Jos pakuri yleisesti parantaa vastustuskykyä, niin inkivääri tekkee sitä myös! Siinä on runsaaasti antioksidantteja, se lissää syljen eritystä, mikä auttaa nielemistä ja näin ollen on hyvä just sillon ku kurkku on kipiä ja karhia. Se lämmittää kehoa elikkä boostaa ruoansulatusta. Se auttaa vatsakipuihin, lissää mahanesteiden tuotantoa ja normalisoi aineenvaihduntaa sekä auttaa hegitysteiden ja verenkierron toimintaa. Sitä on käytetty myös pahoinvoinnin estämisseen niin merimatkojen kuin raskaudenkin aikana. Inkivääripohjaisia ravintolisiä ei suositella raskauden tai imetyksen aikana ku se on kumminki aika vahava ja kiihyttää aineenvaihduntaa. Inkivääriuutteita käytetään myös reumaattisten sairauksien yhteydessä kipua lievittämään ja edistämään nivelten notkeutta. Niinpä se onki hyvä hentorakenteisille ilma elementin ihimisille, joilla ussein on taipumusta immuunipuolustusten sairauksille ja nivelvaivoille, ja niille joilla saattaa olla enemmän kaasuja suolistossaan. On myös tutkittu, että inkivääriä vois käyttää syövän hoidossa, kuten kurkumaa. Käy mun järkeen, ohan ne samasta suvusta. Ne tuliset ihimiset, joilla ruoansulatus toimii melekeen liian hyvin eli joilla on runsaasti vatsahappoja ja energiaa koko päiväksi, saattaa ärsyyntyä tästä mausteesta, joten muistetaan taas kuunnella ommaa kehoa ja pittää kohtuus mielessä ettei ala elämä närästään.  
Sitruuna on 5-6% hapan, mutta kehossa toimiessaan neutralisoi happoja ja täten toimii kehon puhdistajana. Lämmin sitruunavesi onkin yksi parhaimmista tavoista aloittaa päivä. Mutta jos kehossa on ennestään liikaa myrkkyjä ja happoja, se ei yksin riitä, vaan saattaa jopa ärsyttää kehoa lissää ja luoda allergioita, jotka on tyypillisiä tuli- ja ilmaelementille. Tällöin Ayurveda suosittelee kokkeilemmaan kitkerämpää teetä, kuten tuoretta kamomillaa tai ruusunmarjaa. Älä kuitenkaan käytä sitruunan asemesta tässä teeyhdistelmässä vaan vaikkapa vaan hunajan kera.
Lime on 2-3% hapan ja puhistaa mm. lihasta saatavien proteiinien myrkkyjä kehossa ja täten viilentää kehoa. Se on hiukkasen parempi kuin sitruuna tuli elementille, mutta siinä on vähemmän c-vitamiinia.
Hunajasta kerrottiinki aika hyvin edellisessä reseptissä. Se tasapainottaa mukavasti tätä inkivääri-sitruuna yhdistelmää raviten kehoa. Pittää olla vähän makiaaki elämässä. Kaikkia makuja soppelisti niin hyvä tullee!

Sitte vaan kokkeilemmaan ja nauttimaan elämän makuja!
Ja isohko sydämellinen kiitos tästäkin mahollisuudesta tehä sitä mitä rakastaa!

Sunday, June 1, 2014

Lämmin hunajamaito

Meikällä on tämmönen blogista kirjaksi haaste, aikaa puoli vuotta!
Tässä on tämä alkuperänen blogi osote: Hitch-hikers guide to the kitchen.
Mutta, koska ny kokkailaan vielä enemmän Ayurvedisemmin, luomummin ja keskitytään ravinnon hoitaviin ja parantaviin vaikutuksiin kullekkin keholle, niin otetaampa vaan tärkeimmät tuosta blogista irti ja siirrytään keittiöön kokeilemaan!
Eli siis puoli vuotta, keittiössä kotoisa kaaos, kotoisin aineksin ja tapahtumineen, tavotteena parempi terveys ja makoisa reseptikirja!
Tarkotus ois kirjottaa ja tuunata pari reseptiä viikossa, opiskella ihan älynä ruokien ominaisuuksista ja kirjottaa pieni pätkä blogiin päiväkirjamaisesti, omilla fiiliksillä maustettuna, jotta pysytään aikataulussa, vaikka elämässä sattuu ja tapahtuu kaikenmoista välillä. Ja sitähän sattuu!


Lämmin hunajamaito
Tuudittaa lämpimiin, makeisiin uniin ja sopii kaikille kehotyypeille.

Ainekset yhteen lasilliseen:
Muki luomutäysmaitoa tai raakamaitoa, jota olopaikasta johtuen ei ollu meikäläisellä nyt saatavilla
Hyppysellinen kurkumaa
Teelusikallinen puhdasta, kotimaista mehiläisen hunajaa

Lämmitä maito hitaasti liedellä, ja kaada mukiin. Sekoita kurkuma ja hunaja joukkoon ja fiilistele olotilaa.

Ominaisuuksista:
Raakamaito: Älä anna raakamaidon kiehua ettei ettei katoa entsyymit ja mikrobit. Jos kuitenkin oot uus raakamaidon käytössä tai herkässä tilassa tai sulla on heikko immuunipuolustus, niin suosittelen alkamaan varovaisesti, sillä siinä elävien hyvis-maitohappobakteerien lisäksi pahis-bakteerit ovat myös elossa, koska maitoa ei ole iskukuumennettu eli keitetty iskun kestäväksi. No ei ny sentään. Kaikki maito leviää lattialle, jos puotat purkin.
Myös riisi-kaura- tai mantelimaito käy luomuna. Tosin niillä on sitten erit vaikutukset. Parhaimmat unet saa maidolla. Jos sulla on todettu laktoosi-intoleranssi, niin suosittelen kuite kokeilemaan luomu- tai raakamaitoa varovasti.
Tästä maidosta vois jupista lisääkin, mutta ehkä säästän sen kirjaan, kursseille tahi omiin opiskeluihin.
Hunaja erittää serotoniinia ja auttaa nukahtamaan. Siinä on humasti suolistoa ja siten immuunipuolustusta tukevia antioksidantteja, jotka kuite tuhoutuvat keitettäessä, että äläpä kovin kuumota sitä. Hunaja on erinomainen siedätyshoito mm. allergioihin. Lusikallinen hunajaa illalla auttaa mm. yskään. Kuuman veden kanssa tai camomillateen mukana rauhottaa kivasti. Hunaja onkin niin erinomainen aines ihan ihollekin levietttynä, että taidanpa jättää vielä pidemmät sepustukset siitäkin muualle.
Kurkuma onki semmonen ihime lämpimien maiden mauste, joka auttaa moneen vaivaan. Mausteena sillä on ruoasulatusta edistäviä vaikutuksia, ja siksi se tasapainottaakin raskaammat juomamme ainekset. Lukuisien antioksidanttien ansiosta se auttaa tulehdusten, kuten syövän, reuman, niveltulehdusten, astman ja ihottuman ennaltaehkäisemisessä ja hoidossa. Ayurvedassa kurkuma on erittäin tunnettu rohdoskasvi juuri maksasta lähtevien sairauksien hoidossa. Kurkumaa voi käyttää monessa, mutta jos sulla on erittäin toimiva vatsa tai oot esim. raskaana, niin suosittelen vain pikkuruisia määriä.
Vielä jäi naisten kallein rohdos, sahrami uupumaan. Ehkäpä enskerralla!

Makoisia unia ihanaiset!