Voi
että mulla oli jo ikävä
tutkimista ja työntekoa! Pittää ajatukset pois synkkyydestä
Jussinkin jäläkeen ja muuttaa vesisateen leikiksi!
Sata sata
ropisee, ja jäläkeenpäin on lämmittävä välipala paikallaan!
Tässä kesässä
näköjään syödään melekeen enemmän lämmittäviä ruokia kuin
talvella. Onneksi on sentään kivoja yrttejä Suomen mettässä,
joista tehdystä rouheesta voi keittää vaikkapa teetä välipalan
kanssa, jotta ilima elementti saa vähän nestettäkin eikä kuivuus
jää suolistoon jylläämään kaasuina!
Ilima elementit
ylleensä rakastaapi rouskuvia ruokia. En ole poikkeus.
Lisäksi nää
tämmöset seesamipatukkaiset ovat hyvä välipala antamaan energiaa
proteiinina siementen ja pähkinöiden muodossa, sekä
hiilihydraattien lähde kuivattujen hedelmien ja marjojen ansioista.
Tämäkin soppii
kaikille elementeille, jos ei ny koko pellilistä vedä.
SeesamiSnäkärit
Kolome
desilitraa vaaleita tai tummia luomuisia seesaminsiemeniä
Kolome
desilitraa rusinoita, kuivattuja karpaloita tai karpalorouhetta,
gojimarjoja, murskattuja manteleita tai muita supereja aineksia,
jotka tuntuu sopivalta heittää sekkaan
Kuusi
ruokalusikallista hunajaista
Keitä
vettä ja pistä hunaja kulhossa kuumaan veteen, jotta tekstuuri
muuttuupi nestemäiseksi. Älä kuumota kuumasti pannulla, koska sillon hyvät
ravintoineet palavat. Paahda miedolla lämmöllä siemenet ja lissää
pähkinät ja paahda lissää, jotta ne just ja just vähän
kuullottuu, noin 5minuuttia. Lisää viimeiseksi marjat ja rusinat ja
miksaa hunaja joukkoon hyvin. Kaada tekstuuri leivinpaperille
tasaiseksi, latteaksi neliöksi ja tasaa reunat. Pistä jääkaappiin
hetkeksi jäähtymään ja leikkaa sitten sopivankokosiksi
välipaloiksi ja laita uudelleen jääkaappiin kovettumaan. Hunajasta
riippuen tekstuuri on vähän erilaista, joten voit itte kokkeilla
mikä määrä hunajaa on hyvä pitämään seesamipalat kasassa.
Nokkostee
1
teelusikka nokkosrouhetta
2dl
vettä
Jos
haluat keräillä ja kuivata nokkosen varsia, eti alkukesästä tai
ennen kukintaa 10-15cm paksusia versoja ja pakasta myöhempää
käyttöä varten. Voit niputtaa oksat kuivumaan pimeään, ilmavaan
paikkaan ja kuivuttua murskata lehdet ja purkittaa
lasiin. Runsastyppisiltä paikoilta nokkosta ei kannata kerätä
sen sisältämien nitraattien vuoksi.
Kiehauta
vettä noin 3 minuuttia ja kaada se mukiin nokkosrouheen päälle.
Anna hautua hetki ja nauti kera seesamipalasten.
Ominaisuuksista:
Seesami on
hyvä lisä erityisesti kasvisruokavalioon, koska niissä on
runsaasti mineraaleja ja kalsiumia. Lisäksi niissä on kuituja, E-
vitamiinia ja noin puolet 100% tyydyttymättömiä ja tyydyttyneitä
rasvoja. Seesamissa on myös runsaasti lignaania, joka alentaa
verenpainetta ja kolesterolia, toimii antioksidanttina ja näin on
hyvä myös hormoonitoiminnalle ja rintasyövän ehkäisyssä.
Tahini
on siemenistä jauhettua tahnaa, joka tunnetaan erityisesti
Arabimaissa. Sitä voi laittaa kikherneistä tehtyyn hummukseen tai
suoraan leivän päälle.
Antioksidanttien
runsaan määrän takia seesaminsiemenistä puristettu seesamiöljy
ei myöskään hapatu herkästi. Öljy on hyväksi sydämelle ja
verisuonille. Seesamiöljyä voi käyttää erityisesti ilmaelementin
tyypit vaikkapa ihon hoidossa rasvana. Ayurvedassa sitä käytetään
paljoin öljyhieronnassa. Älä levitä kuitenkaa ennen aurinkoon
menoa. Mutta siitähän ei koidu tässä kesässä ongelmaa.
Seesamipower!
Mantelit on
hyvä liottaa kuorineen, koska sillon kuoren alla olevat
ravintoaineet imeytyy parhaiten. Joogit syö puolentusinaa
liotettuja, kuorittuja manteleita aamusin teen kanssa.
Manteli
ei oikeestaan ole pähkinä vaan puussa kasvava luumarja. Manteleissa
on noin 24grammaa proteiineja ja yli 50grammaa rasvoja per
100grammaa. Manteleissa on runsaasti kuituja, rasvoja, B-, A- ja
E-vitamiineja sekä mm. magnesiumia ja seleeniä. Säännöllisesti
syötynä se edistää mm. paksusuolen hyvinvointia, alentaa
kolesterolia, ehkäisee syöpää, sekä miehillä sappikiveä ja
naisilla menopaussien oireita. Mantelit alentaa myös stressiä,
ahdistustanja unen laatua aminohappoijensa takia, joita keho ei ite
voi tuottaa. Manteleista tehty jauho on kevyttä ja soppii
gluteiinittomaan ruokavalioon. Mantelimaidosta on jo mainittu aiemmin
Goji eli
susimarja tulee
Tiibetin suunnalta, ja kestää siksi myös pakkasia. Se on
yksi maailman ravintorikkaimpia marjoja, oikea Super ruoka! Siinä on
21eri hivenainetta sekä runsaasti antioksidantteja, kuten
karotenoideja ja flavonoideja sekä vitamiineja, varsinkin
B-vitamiinia. Goji tukee immuunijärjestelmää. Noin 10%
proteiineja. Kiinalaisessa lääketieteessä sitä on käytetty mm.
maksan, munuaisten ja silmien sairauksien hoitoon. Goji marja
kannattaa ostaa hyvälaatuisena ja luomuna välttyäkseen
torjunta-aineilta. Liotettuna paras myös kaikille kehotyypeille!
Heitä vaikka teen sekkaan!
Karpalo on
Suomen myöhäsen syksyn kasvatti tuolta suon silimästä. Tämä
Pohojosen superi marja on ominaisuuksiltaan hapan ja siten hyvä myös
virtsateille. On tutkittu, että se voi tehota jopa kolibakteerin
hoidossa, johon antibiootti ei tehoa. Se estää bakteerien
kiinnittymistä limakalvojen soluihin, tasapainottaa kolesterolia, ja
sen flavonoidit hillitsee allergisia reaktioita ja vaihdevuosien
oireita. Karpalossa on mm. betakaroteenia, E-vitamiinia, rautaa,
C-vitamiinia, ja sen siemeneissä on Omega 3 ja 6 rasvahappoja.
Karpaloiden pektiini auttaa sen säilönnässä hilloa tehtäessä
iliman sokeriaki. Karpalo on kaiketi paras ominaisuuksiltaan
nautittuna tuoreeltaan tai pakkasesta otettuna, sillä pakastaminen
saa siitä hieman makeamman oloisen.
Rusinat.
Kuivatuista
hedelmistä jopa
yli 80% hiilihydraatteja. Ne on hyvä vaihtoehto kun makeanhimo
yllättää, sillä ne sisältää mm. kuitua, kivennäisaineita ja
vitamiineja. Etenkin ilma elementin kannattaa syödä kuivat hedelmät
liotettuna ettei ne kuivata kehoa liikaa.
Hunajassa
on runsaasti siis mineraaleja, antioksidantteja, probiootteja ja
entsyymejä, jotka kuumennettaessa yli 45asteiseksi eli pastoroimalla
tuhoutuvat. Yleensä suomalainen hunaja on ns. raakaa hunajaa, jota
ei ole kuumennettu. Parasta laatua saa kun ostaa Suomalaista
luomuhunajaa, jollon varmistaa että mehiläiset pesivät kaukana
pakokaasuista eikä niille syötetä esim. valkaistua sokeria
talvella. Vähän lissää hunajasta tästä.
Nokkonen on
ravintoarvoiltaan erittäin korkea, ja siinä on jopa seittemän
kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa. Luin juuri, että "mikään
kasvi Suomessa ei sisällä yhtä paljon mineraalisuoloja kuin
nokkonen" Wau. Siinä on runsaasti vitamiineja,
kivennäisaineita, flavonoideja ja lehtivihreää ja elimistölle
tärkeitä happoja. Voisin siis luokitella, että se on erittäin
hyväksi tulielementille tasaamaan happotasapainoa ruoansulatuksessa.
Siinä on myös runsaasti antioksidantteja, jotka tukevat toisiaan
sekä kuituja.
Sitä
käytetään myös ruoissa, mutta tunnetaan usein teenä parhaiten
allergian, anemian, flunssan ja tulehdusten hoidossa. Nokkosen
vitamiinien ja hivenaineidentakia se parantaa vastustuskykyä,
verenkiertoa, ehkäisee sairauksia ja auttaa flunssan hoidossa. Se
edistää myös virtsan, hien ja sapen eritystä, tyrehdyttää
verenvuotoa, irrottaa limaa, stimuloi maksaa ja normalisoi suolen
toimintaa. Lisäksi se rauhottaa hermostoa ja lievittää kipuja.
Näin ollen tämä super kasvi on erittäin hyödyllinen ilma
elementille hermoston ja vastustuskyvyn hoitoon!
Syksyllä
ja varhain keväällä pidettävät nokkoskuurit saattavat estää
kesällä heinänuhaa ja allergiaa. Sitä käytetään ulkosesti mm.
hiustenhoitoon ja kylpyinä ihonhoitoon.
No comments:
Post a Comment