Monday, June 23, 2014

Vesisade, SeesamiSnäkärit ja Vahvistava Nokkostee

Voi että mulla oli jo ikävä tutkimista ja työntekoa! Pittää ajatukset pois synkkyydestä Jussinkin jäläkeen ja muuttaa vesisateen leikiksi!
Sata sata ropisee, ja jäläkeenpäin on lämmittävä välipala paikallaan!
Tässä kesässä näköjään syödään melekeen enemmän lämmittäviä ruokia kuin talvella. Onneksi on sentään kivoja yrttejä Suomen mettässä, joista tehdystä rouheesta voi keittää vaikkapa teetä välipalan kanssa, jotta ilima elementti saa vähän nestettäkin eikä kuivuus jää suolistoon jylläämään kaasuina!
Ilima elementit ylleensä rakastaapi rouskuvia ruokia. En ole poikkeus.
Lisäksi nää tämmöset seesamipatukkaiset ovat hyvä välipala antamaan energiaa proteiinina siementen ja pähkinöiden muodossa, sekä hiilihydraattien lähde kuivattujen hedelmien ja marjojen ansioista.
Tämäkin soppii kaikille elementeille, jos ei ny koko pellilistä vedä.

SeesamiSnäkärit

Kolome desilitraa vaaleita tai tummia luomuisia seesaminsiemeniä
Kolome desilitraa rusinoita, kuivattuja karpaloita tai karpalorouhetta, gojimarjoja, murskattuja manteleita tai muita supereja aineksia, jotka tuntuu sopivalta heittää sekkaan
Kuusi ruokalusikallista hunajaista

Keitä vettä ja pistä hunaja kulhossa kuumaan veteen, jotta tekstuuri muuttuupi nestemäiseksi. Älä kuumota kuumasti pannulla, koska sillon hyvät ravintoineet palavat. Paahda miedolla lämmöllä siemenet ja lissää pähkinät ja paahda lissää, jotta ne just ja just vähän kuullottuu, noin 5minuuttia. Lisää viimeiseksi marjat ja rusinat ja miksaa hunaja joukkoon hyvin. Kaada tekstuuri leivinpaperille tasaiseksi, latteaksi neliöksi ja tasaa reunat. Pistä jääkaappiin hetkeksi jäähtymään ja leikkaa sitten sopivankokosiksi välipaloiksi ja laita uudelleen jääkaappiin kovettumaan. Hunajasta riippuen tekstuuri on vähän erilaista, joten voit itte kokkeilla mikä määrä hunajaa on hyvä pitämään seesamipalat kasassa.


Nokkostee

1 teelusikka nokkosrouhetta
2dl vettä

Jos haluat keräillä ja kuivata nokkosen varsia, eti alkukesästä tai ennen kukintaa 10-15cm paksusia versoja ja pakasta myöhempää käyttöä varten. Voit niputtaa oksat kuivumaan pimeään, ilmavaan paikkaan ja kuivuttua murskata lehdet ja purkittaa lasiin. Runsastyppisiltä paikoilta nokkosta ei kannata kerätä sen sisältämien nitraattien vuoksi.
Kiehauta vettä noin 3 minuuttia ja kaada se mukiin nokkosrouheen päälle. Anna hautua hetki ja nauti kera seesamipalasten.


Ominaisuuksista:
Seesami on hyvä lisä erityisesti kasvisruokavalioon, koska niissä on runsaasti mineraaleja ja kalsiumia. Lisäksi niissä on kuituja, E- vitamiinia ja noin puolet 100% tyydyttymättömiä ja tyydyttyneitä rasvoja. Seesamissa on myös runsaasti lignaania, joka alentaa verenpainetta ja kolesterolia, toimii antioksidanttina ja näin on hyvä myös hormoonitoiminnalle ja rintasyövän ehkäisyssä.
Tahini on siemenistä jauhettua tahnaa, joka tunnetaan erityisesti Arabimaissa. Sitä voi laittaa kikherneistä tehtyyn hummukseen tai suoraan leivän päälle.
Antioksidanttien runsaan määrän takia seesaminsiemenistä puristettu seesamiöljy ei myöskään hapatu herkästi. Öljy on hyväksi sydämelle ja verisuonille. Seesamiöljyä voi käyttää erityisesti ilmaelementin tyypit vaikkapa ihon hoidossa rasvana. Ayurvedassa sitä käytetään paljoin öljyhieronnassa. Älä levitä kuitenkaa ennen aurinkoon menoa. Mutta siitähän ei koidu tässä kesässä ongelmaa.
Seesamipower!
Mantelit on hyvä liottaa kuorineen, koska sillon kuoren alla olevat ravintoaineet imeytyy parhaiten. Joogit syö puolentusinaa liotettuja, kuorittuja manteleita aamusin teen kanssa. 
Manteli ei oikeestaan ole pähkinä vaan puussa kasvava luumarja. Manteleissa on noin 24grammaa proteiineja ja yli 50grammaa rasvoja per 100grammaa. Manteleissa on runsaasti kuituja, rasvoja, B-, A- ja E-vitamiineja sekä mm. magnesiumia ja seleeniä. Säännöllisesti syötynä se edistää mm. paksusuolen hyvinvointia, alentaa kolesterolia, ehkäisee syöpää, sekä miehillä sappikiveä ja naisilla menopaussien oireita. Mantelit alentaa myös stressiä, ahdistustanja unen laatua aminohappoijensa takia, joita keho ei ite voi tuottaa. Manteleista tehty jauho on kevyttä ja soppii gluteiinittomaan ruokavalioon. Mantelimaidosta on jo mainittu aiemmin
Goji eli susimarja tulee Tiibetin suunnalta, ja kestää siksi myös pakkasia. Se on yksi maailman ravintorikkaimpia marjoja, oikea Super ruoka! Siinä on 21eri hivenainetta sekä runsaasti antioksidantteja, kuten karotenoideja ja flavonoideja sekä vitamiineja, varsinkin B-vitamiinia. Goji tukee immuunijärjestelmää. Noin 10% proteiineja. Kiinalaisessa lääketieteessä sitä on käytetty mm. maksan, munuaisten ja silmien sairauksien hoitoon. Goji marja kannattaa ostaa hyvälaatuisena ja luomuna välttyäkseen torjunta-aineilta. Liotettuna paras myös kaikille kehotyypeille! Heitä vaikka teen sekkaan!
Karpalo on Suomen myöhäsen syksyn kasvatti tuolta suon silimästä. Tämä Pohojosen superi marja on ominaisuuksiltaan hapan ja siten hyvä myös virtsateille. On tutkittu, että se voi tehota jopa kolibakteerin hoidossa, johon antibiootti ei tehoa. Se estää bakteerien kiinnittymistä limakalvojen soluihin, tasapainottaa kolesterolia, ja sen flavonoidit hillitsee allergisia reaktioita ja vaihdevuosien oireita. Karpalossa on mm. betakaroteenia, E-vitamiinia, rautaa, C-vitamiinia, ja sen siemeneissä on Omega 3 ja 6 rasvahappoja. Karpaloiden pektiini auttaa sen säilönnässä hilloa tehtäessä iliman sokeriaki. Karpalo on kaiketi paras ominaisuuksiltaan nautittuna tuoreeltaan tai pakkasesta otettuna, sillä pakastaminen saa siitä hieman makeamman oloisen.
Rusinat. Kuivatuista hedelmistä jopa yli 80% hiilihydraatteja. Ne on hyvä vaihtoehto kun makeanhimo yllättää, sillä ne sisältää mm. kuitua, kivennäisaineita ja vitamiineja. Etenkin ilma elementin kannattaa syödä kuivat hedelmät liotettuna ettei ne kuivata kehoa liikaa.
Hunajassa on runsaasti siis mineraaleja, antioksidantteja, probiootteja ja entsyymejä, jotka kuumennettaessa yli 45asteiseksi eli pastoroimalla tuhoutuvat. Yleensä suomalainen hunaja on ns. raakaa hunajaa, jota ei ole kuumennettu. Parasta laatua saa kun ostaa Suomalaista luomuhunajaa, jollon varmistaa että mehiläiset pesivät kaukana pakokaasuista eikä niille syötetä esim. valkaistua sokeria talvella. Vähän lissää hunajasta tästä.

Nokkonen on ravintoarvoiltaan erittäin korkea, ja siinä on jopa seittemän kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa. Luin juuri, että "mikään kasvi Suomessa ei sisällä yhtä paljon mineraalisuoloja kuin nokkonen" Wau. Siinä on runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita, flavonoideja ja lehtivihreää ja elimistölle tärkeitä happoja. Voisin siis luokitella, että se on erittäin hyväksi tulielementille tasaamaan happotasapainoa ruoansulatuksessa. Siinä on myös runsaasti antioksidantteja, jotka tukevat toisiaan sekä kuituja.
Sitä käytetään myös ruoissa, mutta tunnetaan usein teenä parhaiten allergian, anemian, flunssan ja tulehdusten hoidossa. Nokkosen vitamiinien ja hivenaineidentakia se parantaa vastustuskykyä, verenkiertoa, ehkäisee sairauksia ja auttaa flunssan hoidossa. Se edistää myös virtsan, hien ja sapen eritystä, tyrehdyttää verenvuotoa, irrottaa limaa, stimuloi maksaa ja normalisoi suolen toimintaa. Lisäksi se rauhottaa hermostoa ja lievittää kipuja. Näin ollen tämä super kasvi on erittäin hyödyllinen ilma elementille hermoston ja vastustuskyvyn hoitoon!
Syksyllä ja varhain keväällä pidettävät nokkoskuurit saattavat estää kesällä heinänuhaa ja allergiaa. Sitä käytetään ulkosesti mm. hiustenhoitoon ja kylpyinä ihonhoitoon.

No comments:

Post a Comment