Monday, June 9, 2014

Pakuri-inkivääri teetä heinikossa

Voi että mää oon niin mahottoman kiitollinen täsä omakotitalon pihamaan ruohikossa ollessani, jotta se on verrattavissa muurahaisten määrään, jokka vilistää meikäläisen tietokoneella kirjottaessa!
Kessää ja uutta kotia pihoineen ja uusine eläväisine naapureineen kuulostellessa mää tunnen sopeutuvani aika hyvin tähän uuteen kauteen haasteineen Mansen lähiössä.
Opiskelu jatkuu kuitenki ny teen merkeissä, sillä mikäpä sen mukavampaa ku alottaa aamu pesun jälkeen joogalla alakerran tanssi-salissa ja siirtyä keittiön kautta pihamaan nurtsille löhöämään kera aamuteen ja auringon! Ja jos sattuu sadeaamu kohilleen niin pistetää tee satteenvarjon alle ja tanssahettaan pieni sadetanssi!


Tää resepti soppii erityisesti syksyyn sekä talven kylmään flunssa kauteen, jollon kausi vaihtuu ja keho sopeutuu muutokseen, mutta sillä on toki myös paljon muita ennaltaehkäseviä ominaisuuksia sen vitamiini- ja aminohappopitoisuuksien vuoksi.
Toisiaan tasapainottavat ainekset tukevat elimistöä ja tämäki resepti sopii muuten kaikille kehotyypeille! Hieman muunneltuna toiset saavat siitä enemmän hyötyä kuin toiset kehot, mutta tätä reseptiä olen käyttänyt aika lailla kaikkina kausina, ja etenkin jos flunssa tuppaa tulemaan tai on jo päällä.


Pakuri-inkivääri tee

Ainekset noin melekeen yhen litran keitokseen:
Ruokalusikallinen pakurikääpäjauhetta tai kämmenen kokoinen pala kääpää
Ison miehen peukun kokonen pala tuoretta inkivääriä
1-1/2 puristettu sitruuna tai yksi kokonainen puristettu lime
Yks lusikallinen hunajaa per kuppi

Jos haluat kerätä pakurikääpää, niin kysyppä maanomistajan lupa ja tsekkaile Suomessa metsästä raudus- ja hieskoivut sieltä 1-1,5 metrin korkeudesta alkaen, jossa sitä useemmin essiintyy. Meikäläinen on käyny kans ettimässä, mutta muutaman kerran oon vaan löytäny.
Ison kimpale puunataan, pilikotaan ja kuivataan läpikotasin vaikkapa auringonlämmössä tai uunissa ja säilytettään huoneenlämmössä. Lissää ohjeita voi kattella vaikka netistä. En ole ex-Pertti ja tapoja on monia. Kokkeile mikä eniten kiehtoo.
Keitä pakurikääpää miedolla lämmöllä 15minuuttia - kaks tuntia, riippuen siittä miten vahvaa juomaa haluaa. Pakuriteetä voi nauttia iha sellasenaan 2-4kuppia päivässä tai sekotettuna vaikkapa smoothieen, keiton pohjaksi tai yhessä muiden mausteiden kanssa teenä.
Kääpää voi keittää niin pitkään kun tummaa väriä irtoo, noin kolome kertaa. Eli se ei ole kertakäyttötavaraa, vaan yhestä lusikallisesta jauhetta tai rouhetta keittää 4-5 litraa teetä. Sakan voi siivilöidä tai syödä.
Kuori ja viipaloi inkivääri ja lissää se viimeisen 10-15minuutin ajaksi keitokseen. Ota liedeltä ja purista sitrus sekkaan. Kaada mottiin ja lissää hunaja.



Ominaisuuksista:
Pakurikääpää on eräiden lehtipuitten lahottajasieni, jota ihimisen keitoksissa on käytetty mm. Venäjällä satoja vuosia tulehusten, mahahaavan ja ihon hoitoon sekä kehon vastustuskyvyn lisäämiseen. Se on voimakas adaptogeeni ja saa aikaan ns. korjausreaktion elimistössä ja sattaapa se vahavistaa myös sydäntä, auttaa vatsa- ja suolistovaivoissa, poistaa väsymystä ja höyryhengitettynä muiden yrttien kanssa auttaa hengitystietulehuksissa. Sitä on tituleerattu supersuoaksi, koska se on myös yks voimakkaimmista tunnetuista antioksidanteista.
Suomessa sitä on käytetty sota-aikaan kahavin korvikkeena ja essiintyypä sitä muuallaki Euroopassa, Aasiassa ja Pohojois-Ameriikassa. Nyttemmin se on tullu tunnetuksi syövän varhaisvaiheen hoidossa ja on sillä antibioottisia vaikutuksiakin. Sitä ei suositella käytettäväksi yhtäaikaa antibiootin tai penisiliinin kanssa, koska ne toimii vastavaikuttajina. Myös sieni- tai penisiliiniallergikot saattaa saada yliherkkyysoireita ja pakuri saattaa myös lisätä verenohennuslääkkeiden vaikutusta ja yhessä insuliinilääkityksen kanssa verensokertitasojen liiallista alenemista. 
Sanosinki, että tämä kääpä on hyväksi erityisesti ilima elementin tyypeille, mutta voi samalla hetkellisesti järkyttää immuunipuolustusta, joka saattaa olla heikompi kyseisellä elementillä. 
Voihan olla, että ensin keho ärtyy tuotteesta, enneku se siihen tottuu ja alkaa sitä hyödyntämään. Katteleppa siis miten kääpä suhun vaikuttaa! 
Inkivääri: Jos pakuri yleisesti parantaa vastustuskykyä, niin inkivääri tekkee sitä myös! Siinä on runsaaasti antioksidantteja, se lissää syljen eritystä, mikä auttaa nielemistä ja näin ollen on hyvä just sillon ku kurkku on kipiä ja karhia. Se lämmittää kehoa elikkä boostaa ruoansulatusta. Se auttaa vatsakipuihin, lissää mahanesteiden tuotantoa ja normalisoi aineenvaihduntaa sekä auttaa hegitysteiden ja verenkierron toimintaa. Sitä on käytetty myös pahoinvoinnin estämisseen niin merimatkojen kuin raskaudenkin aikana. Inkivääripohjaisia ravintolisiä ei suositella raskauden tai imetyksen aikana ku se on kumminki aika vahava ja kiihyttää aineenvaihduntaa. Inkivääriuutteita käytetään myös reumaattisten sairauksien yhteydessä kipua lievittämään ja edistämään nivelten notkeutta. Niinpä se onki hyvä hentorakenteisille ilma elementin ihimisille, joilla ussein on taipumusta immuunipuolustusten sairauksille ja nivelvaivoille, ja niille joilla saattaa olla enemmän kaasuja suolistossaan. On myös tutkittu, että inkivääriä vois käyttää syövän hoidossa, kuten kurkumaa. Käy mun järkeen, ohan ne samasta suvusta. Ne tuliset ihimiset, joilla ruoansulatus toimii melekeen liian hyvin eli joilla on runsaasti vatsahappoja ja energiaa koko päiväksi, saattaa ärsyyntyä tästä mausteesta, joten muistetaan taas kuunnella ommaa kehoa ja pittää kohtuus mielessä ettei ala elämä närästään.  
Sitruuna on 5-6% hapan, mutta kehossa toimiessaan neutralisoi happoja ja täten toimii kehon puhdistajana. Lämmin sitruunavesi onkin yksi parhaimmista tavoista aloittaa päivä. Mutta jos kehossa on ennestään liikaa myrkkyjä ja happoja, se ei yksin riitä, vaan saattaa jopa ärsyttää kehoa lissää ja luoda allergioita, jotka on tyypillisiä tuli- ja ilmaelementille. Tällöin Ayurveda suosittelee kokkeilemmaan kitkerämpää teetä, kuten tuoretta kamomillaa tai ruusunmarjaa. Älä kuitenkaan käytä sitruunan asemesta tässä teeyhdistelmässä vaan vaikkapa vaan hunajan kera.
Lime on 2-3% hapan ja puhistaa mm. lihasta saatavien proteiinien myrkkyjä kehossa ja täten viilentää kehoa. Se on hiukkasen parempi kuin sitruuna tuli elementille, mutta siinä on vähemmän c-vitamiinia.
Hunajasta kerrottiinki aika hyvin edellisessä reseptissä. Se tasapainottaa mukavasti tätä inkivääri-sitruuna yhdistelmää raviten kehoa. Pittää olla vähän makiaaki elämässä. Kaikkia makuja soppelisti niin hyvä tullee!

Sitte vaan kokkeilemmaan ja nauttimaan elämän makuja!
Ja isohko sydämellinen kiitos tästäkin mahollisuudesta tehä sitä mitä rakastaa!

No comments:

Post a Comment