Friday, June 20, 2014

Sydänystävän Makea KauraOmenaPuuro

Mikäs sen mukavampaa täsä vauhdin, auringon ja lumisateen täyteisessä Suomen keskikesässä kuin istahtaa kottiin ikkunan ääreen tutkiskelemaan kaurapuuroreseptejiä!
Jussikin ehti jo kolkuttaa ulko-ovelle kun täsä tutkiskelin, vaikka puuroja olen syöny jo lapsesta asti mummin keittiössä. Isompana jatkoin tällaisella hieman tuunatummalla kehoa hellivällä reseptillä, joka soppii just hyvin vähän lihaskunto- tai airobispainotteisemman aamujoogan jälkeen tai kylymempiin kausiin hellimään vatsaa ja mieltä. Myös vaikkapa stressivatsalle kuitu- ja hiilihydraattipitoinen puuro soppii iltapalaksi.
Puurossamme on soppelisti hiilihydraattia, proteiineja, rasvoja aterian verran. Proteiinin määrää voi lisätä ja kuitujen määrää vähentää riippuen siitä mitä kehollas teet ja mitä se tarvii rakennusaineikseen. On hyvä myös pittää mielessä, että hoitavia eli terapeuttisia aineksia ja muitain aineksia kannattaa syödä kausittain ja kohtuudella, ommaa kehoa ja luontoa kuunnellen, sillä allekirjottanut voi vaan todeta, että mitä enemmän tutkii ainesosia, sitä vähemmän tietää!
Tuntemus ja se oman olon kuuntelu on kuitenki pääasia elämässä. Ja se, että ruoka on hyvvää!

Ayurvedisesti tämä puuro soppii kaikille kehotyypeille, mutta raskasrakenteisille maa elementille suosittelen vain kausittain, koska kaura itsessään on lämmittävää ja raskasta ja luo limaa, vaikka sen vastapainoksi on lisättykin hieman mausteita. Suosittelen erityisesti kevyelle ilma elementille mm. suoliston hyvinvoinnin kannalta!

Kaura-omena puuro

Ainekset yhteen annokseen:
Luomuisia kaurahiutaleita 1 dl
1/2 dl hirssihiutaleita
5 dl vettä
Yksi pieni suomalainen omena tahi luomuomena
1/5-1 teelusikka ceylon kanelia
Iso ruokalusikka gheetä
Ripaus ruususuolaa maun mukkaan
1 ruokalusikallinen auringonkukan ja kurpitsan siemeniä
1 dl mantelimaitoa

Mantelimaidon voi ostaa kaupasta tai kokkeila tehä itte! Liota noin 1dl luomumanteleita yön yli ja sekoita tehosekottimessa muutama minuutti litrasen vettä kanssa. Siivilöi muutama kerta ja kaada lasipulloon. Säilyy jääkaapissa muutaman päivän.
Voit liottaa kaurahiutaleita ja spelttiä muutaman tunnin tai yön yli kattilassa, jolloin mm. keittoaika lyhenee. Liotuksen on tutkittu mm. edistävän viljoissa olevan raudan, sinkin ja kalsiumin imeytymistä ja lisäävän sen B-vitamiinimäärää. Pistä kattila liedelle lämpiään, pese omena, pilko palasiksi ja lissää kattilaan. Kiehauta muutama minnuutti. Sekota joukkoon kaneli ja ghee ja viimeisenä suola ja yön yli liotetut siemenet ja anna hautua hetki. Myös siemenet on hyvä liottaa, jotta ravintoarvot imeytyvät paremmin kehoon. Annostele lautaselle, lissää päälle halutessas mantelimaito, jonka voit myös lämmittää ensin.
Gheen voit tehdä myös helposti itse suolattomasta voista! Keitä 1-2 lämmöllä teräskattilassa kilonen voita noin 40minuuttia ilman kantta, jollon voin vesi haihtuu ja valkoinen maidon proteiini ilimaantuu vaahtona pintaan tai laskeutuu pohjaan. Kuori välillä vaahto. Sen pitäs muuttua kullanruskeeksi. Jos se on tummaa, oot keittäny liian kuumalla lämmöllä. Kun voi alakaa tuoksua popkornilta, anna jäähtyä hetkinen ja kaada varoen tai siivilöi tiheän siivilän voimin lasipurkkiin tai kermaaiseen astiaan, niin, että valkonen proteiini ei sekotu geehen uudelleen. Ghee säilyy huoneen lämmössä, auringolta piilosa, tai jääkaapissa 2-3kk.



Ominaisuuksista:
Kauran kanssa on hyvä käyttää jotakin toista viljaa, jotta B-vitamiinit pilkkoutuisivat. 
Kaura on luonnollisesti gluteiiniton vehnä, mutta saattaa sisältää gluteiinia, jos se on kasvanu samalla pellolla muiden venhäviljojen kanssa. Siksi gluteiinittomaa ruokavaliota noudattavan kannattaa ettiä pakkaus, missä mainitaan, että tuote on gluteiiniton. 
Kauran sisältämä betaglukaiini auttaa muodostamaan suolistossa kalvon, joka estää kolesterolia imeytymästä elimistöön. Kuidun mukana olevat vitamiinit, kivennäisaineet ja antioksidantit tukee suolistoa ja täten koko kehon hyvinvointia. Se auttaa tasaamaan verensokeritasapainoa suolistosta käsin ja siksi on mahtava ruoka-aines sydämelle ja verenkierrolle sekä haimalle ja aivoille. Kaura sisältää enemmän energiaa, kuitua, proteiinia, rasvaa, E-vitamiinia, B1-vitamiinia, foolihappoa, kalsiumia ja rautaa kuin useempi muu vilja. Ja sen hivennäisaineet, kuten sinkki auttaa ihon, kynsien ja hiusten hyvinvoinnissa.
Hirssi on Intiassaki paljon tuotettu ominaisuuksiltaan lämmittävä ja kevyt viljakasvi, joka soppii kaikille kehotyypeille. Se on gluteiiniton ja emäksinen pienijyvänen viljakasvi, jonka proteiinimäärä, hiilihydraatit ja muut ominaisuudet ovat viljaan verrattavissa. Myös mm. vitamiini ja kivennäisaineiltaan se kuuluu viljojen kärkeen, ja mennee jopa kauran ohi! Siinä on runsaasti kuituja sekä magnesiumia, joka on hyväksi mm. sydämmelle ja astmaatikoille.
Jyvät kannattaa huuhdella ennen kokkailua, ja niitä voi käyttää esim. riisin sijaan, hiutaleina tai jauhona niitä voi käyttää vehnäjauhojen tapaan.
Omena sato kerättään elokuussa. Kotimaisia omenoita ei ole voideltu säilöntäaineilla, joten ne voipi syödä kuorineen, jollon saa parhaan mahollisen hyödyn kuoren alla olevista runsaista vitamiineista. Jos oot allerginen omenalle, saatat olla ehkä vain allerginen sen kuorelle, jossa on torjunta-aineita. Ulkomaiset omenat kannattaa siis kuoria. Kokattuna myös moni omena allergikko saattaa hyötyä omenien A-, C-, B- ja E-vitamiineista, sekä flavonoideista ja antioksidanteista, jotka on hyväksi sydämelle ja keuhkoille. Suositellaan etenkin astmaatikoille ja sydän- ja verisuonisairaille ja ennen kuntoilua lisäämään keuhkojen hapensaantia!
Omenan emäksisyys auttaa puhdistamaan maksaa etenki myrkyistä, jotka tuottavat kolesterolia. 
Mitä vihreämpi ja kitkerämpi omena, sitä enemmän sillä on kehon kosteutta vähentäviä ominaisuuksia ja näin ollen se soppii painon hallinnassa. Tuliselle ihimiselle, jolla on paljon vatsahappoja, suositellaan makeita ja kultasia omenoita, ja ilma elementin tyypille kokattuja, kanelilla höystettyjä omenoita, jolloin omena edistää parhaiten suolen toimintaa. Näin kokattuna sitä  suositellaan myös pienelle lapselle kiinteän ruoan ruokinnan aloitamisessa. 
Iltasin voi käyttää sillon tällön omenaa vaikkapa hammasharjan sijaan, sillä omena sisältää myös pikkiriikkisen fluoria. 
Kaneli on Idästä tullut kasvi, jota on käytetty perinteisessä Intialaisessa lääketieteessä mm. tulehdusten, ja mineraaliensa vuoksi ihon kauneuden hoitoon, sekä suun puhdistukseen. On myös tutkittu, että sillä olis positiivisia vaikutuksia diabeteksen kakkostyypin ja Alzhaimerin taudin hoidossa. Siinä olevat eteeriset öljyt toimii antioksidanttina, ja näin ollen tukkee elimistön vastustuskykyä. Mausteena se on lämmittävä ja siksi sitä käytetään raskaiden ruokien, kuten kauran kanssa kiihdyttämään aineenvaihduntaa ja laskemaan kolesterolia.
Kaneleista ceylon lajikeessa on vähemmän maksalle myrkyllistä kumariinia kuin esim. kassiakanelissa. Kumariinin takia suositeltu päiväannos on aikuisella noin yks teelusikka päivässä. Omena taas puhdistaa maksaa, joten se soppii kanelin kanssa hyvin yhteen. Ja maku on mahtava!
Ghee eli kirkastettu voi. Rasva auttaa mm. kivennäisaineita imeytymään, Siksi joka aterialla on hyvä saada myös hyviä rasvoja! Ghee on Ayurvedassa lääkkeen pohjanakin käytetty super ruoka eli hyvin ravitseva ja hoitava rasva, josta on poistettu maidon valkuainen ja vesi. Se sopii tasapainottamaan kaikkia kehotyyppejä sen kehoa vahvistan, voitelevan, rauhottavan ja ruoansulatusta edistävien vitamiinien ja omega 3 sekä 9 rasvojen takia. Se vahvistaa mm. seksuaalista energiaa, silmiä, mielen toimintaa ja muistia, edistää pitkäikäsyyttä, poistaa kuona-aineita, kosteuttaa ihoa ja voitelee niveliä sekä alkalisoi verta.
Gheellä on lisäks korkein palamisaste, joten se soppii rasvoista parhaiten paistamiseen. Mausteiden gheessä kuullottaminen kuljettaa niiden parantavat ominaisuudet ruokaan paremmin ja täten keho saa niistä myös parhaan hyödyn.

Ruususuola on kalliosta louhittua mineraalirikasta suolaa, ja sen väri johtuu juurikin näistä mineraaleista. Suolaa on käytetty Ayurvedassa pieniä määriä ruoassa ja suolaliuoksena mahdollistamaan useita elintoimintoja, kuten hermoston toiminnan, happo-emästasapainon ylläpidon, ravintoaineiden imeytymisen ja vatsahappojen tuottamisen. Lisäksi se on antihistamiini, joka estää lihaskramppeja ja puhdistaa keuhkoja.
Myös ulkosesti mm. kauneuden hoidossa sekä huuhdeltaessa nielua, nenää ja silmiä suolaliuoksella, jolloin mm. ilmasta kertynyt pöly ja saasteet huuhtoutuvat hengityselimistä.
Ruususuolassa on jopa 84 eri alkuainetta, jotka mekaanisesti valmistetusta valkoisesta suolasta on poistettu vaarallisten kemiallisten reaktioiden välttämiseksi.
Ennen ajateltiin valkosen värin olevan arvokasta, mutta elimistö tarviikin juuri näitä luonnonsuoloista saatavia mineraaleja elintoimintojen ylläpitämiseen ja solujen uusiutumiseen.
Suolan käytön määrää olennaisempaa on siis laatu. Luonnonsuolaa imeytyy kehoon vaan tarvittava määrä kehon oman säännöstelymekanismin takia.
Suoloista arvoltaan ruususuola lienee parasta mineraali arvoiltaan hyvin imeytyvässä muodossa, mutta en boikotoi muitakaan luonnon suoloja, enkä liioin nautiskele roppakaupalla, koska päivittäisessä ruokavaliossa on tarpeeksi esim. jodia kehomme tarpeisiin. Jodin liika nauttiminen aiheuttaa solujen kuihtumista, mutta vähissä määrin nautittuna yhessä muiden mineraalien kanssa taas edistää niiden uusiutumista ja site lisää energiaa ja makua elämään.
Auringonkukansiemenet, kurpitsansiemenet ja siemenet yleensäkin säännöllisesti nautittuna alentaa tulehdusarvoja. Kummissakin siemenissä on noin 50% painosta rasvoja, ja yli 20% proteiineja, E-vitamiineja. Auringonkukissa on lisäksi runsahkosti mineraaleja. Kurpitsansiementen rasvojen takia niitä on käytetty välimeren maissa syövän ehkäisyyn. Ne alentaa kolesterolia, ja miehillä kurpitsansiemenien on tutkittu hellivän eturauhasta. Naisilla kurpitsansiemenöljy puolestaan auttaa vaihdevuosioireisiin ja alentaa verenpainetta.
Mm. korkeista kadiumipitoisuuksista johtuen 1-2 ruokalusikallista siemeniä päivässä riittää.
Itse huomasin aloittaessani siemenien nautiskelun, että ne vaikuttivat laksatiivisesti. Kohtuudella nautittuna ne kuitenki ravitsevat ja toimivat ihan hyvänä proteiini- ja rasvan lähde lisänä.
Mantelimaito pittää sisällään paljon A, D ja E-vitamiineja, jotka auttaa pitämään aivot virkiänä, ihon pehmeänä ja näkökyvyn hyvänä. Lisäksi se sisältää B2-vitamiinia, joka auttaa mm. lihaksia palautumaan urheilusuorituksen jäläkeen. Se ei sisällä ihan niin paljon proteiineja ku maito, joten sitä ei suositella korvaamaan maitoa lasten ravinnossa, mutta parempia rasvoja siinä on maidon tyydyttyneitten rasvojen sijaan.
Tämmöstä tutkintaa tällä kertaa. Sitä maailmassa riittää, hihihi! Kaikki sinusta kumpuava palaute ja kokemuksellinen huomiointi otetaan vastaan lämmöllä!

Saunokaa, uikaa, istukaa, syökää, hyppikkää ja maatkaa hyvin! Tai mitä ikinä teettekään Jussina, tehkää hyvin ittellenne.



No comments:

Post a Comment