Mikäs
sen mukavampaa täsä vauhdin, auringon ja lumisateen täyteisessä
Suomen keskikesässä kuin istahtaa kottiin ikkunan ääreen
tutkiskelemaan kaurapuuroreseptejiä!
Jussikin
ehti jo kolkuttaa ulko-ovelle kun täsä tutkiskelin, vaikka puuroja
olen syöny jo lapsesta asti mummin keittiössä. Isompana jatkoin
tällaisella hieman tuunatummalla kehoa hellivällä reseptillä,
joka soppii just hyvin vähän lihaskunto- tai airobispainotteisemman
aamujoogan jälkeen tai kylymempiin kausiin hellimään vatsaa ja
mieltä. Myös vaikkapa stressivatsalle kuitu- ja
hiilihydraattipitoinen puuro soppii iltapalaksi.
Puurossamme
on soppelisti hiilihydraattia, proteiineja, rasvoja aterian verran.
Proteiinin määrää voi lisätä ja kuitujen määrää vähentää
riippuen siitä mitä kehollas teet ja mitä se tarvii
rakennusaineikseen. On hyvä myös pittää mielessä, että hoitavia
eli terapeuttisia aineksia ja muitain aineksia kannattaa syödä
kausittain ja kohtuudella, ommaa kehoa ja luontoa kuunnellen, sillä
allekirjottanut voi vaan todeta, että mitä enemmän tutkii
ainesosia, sitä vähemmän tietää!
Tuntemus
ja se oman olon kuuntelu on kuitenki pääasia elämässä. Ja se,
että ruoka on hyvvää!
Ayurvedisesti
tämä puuro soppii kaikille kehotyypeille, mutta raskasrakenteisille
maa elementille suosittelen vain kausittain, koska kaura itsessään
on lämmittävää ja raskasta ja luo limaa, vaikka sen vastapainoksi
on lisättykin hieman mausteita. Suosittelen erityisesti kevyelle
ilma elementille mm. suoliston hyvinvoinnin kannalta!
Kaura-omena
puuro
Ainekset
yhteen annokseen:
Luomuisia
kaurahiutaleita 1 dl
1/2
dl hirssihiutaleita
5
dl vettä
Yksi
pieni suomalainen omena tahi luomuomena
1/5-1
teelusikka ceylon kanelia
Iso
ruokalusikka gheetä
Ripaus
ruususuolaa maun mukkaan
1
ruokalusikallinen auringonkukan ja kurpitsan siemeniä
1
dl mantelimaitoa
Mantelimaidon
voi ostaa kaupasta tai kokkeila tehä itte! Liota
noin 1dl luomumanteleita yön yli ja sekoita tehosekottimessa muutama
minuutti litrasen vettä kanssa. Siivilöi muutama kerta ja kaada
lasipulloon. Säilyy
jääkaapissa muutaman päivän.
Voit
liottaa kaurahiutaleita ja spelttiä muutaman tunnin tai yön yli
kattilassa, jolloin mm. keittoaika lyhenee. Liotuksen on
tutkittu mm. edistävän viljoissa olevan raudan, sinkin ja kalsiumin
imeytymistä ja lisäävän sen B-vitamiinimäärää. Pistä
kattila liedelle lämpiään, pese omena, pilko palasiksi ja lissää
kattilaan. Kiehauta muutama minnuutti. Sekota joukkoon kaneli ja ghee
ja viimeisenä suola ja yön yli liotetut siemenet ja anna hautua
hetki. Myös
siemenet on hyvä liottaa, jotta ravintoarvot imeytyvät paremmin
kehoon. Annostele
lautaselle, lissää päälle halutessas mantelimaito, jonka voit
myös lämmittää ensin.
Gheen
voit tehdä myös helposti itse suolattomasta voista! Keitä
1-2 lämmöllä teräskattilassa kilonen voita noin 40minuuttia ilman
kantta, jollon voin vesi haihtuu ja valkoinen maidon proteiini
ilimaantuu vaahtona pintaan tai laskeutuu pohjaan. Kuori välillä
vaahto. Sen pitäs muuttua kullanruskeeksi. Jos se on tummaa, oot
keittäny liian kuumalla lämmöllä. Kun voi alakaa tuoksua
popkornilta, anna jäähtyä hetkinen ja kaada varoen tai siivilöi
tiheän siivilän voimin lasipurkkiin tai kermaaiseen astiaan, niin,
että valkonen proteiini ei sekotu geehen uudelleen. Ghee säilyy
huoneen lämmössä, auringolta piilosa, tai jääkaapissa 2-3kk.
Ominaisuuksista:
Kauran
kanssa on hyvä käyttää jotakin toista viljaa, jotta B-vitamiinit
pilkkoutuisivat.
Kaura
on luonnollisesti gluteiiniton vehnä, mutta saattaa sisältää
gluteiinia, jos se on kasvanu samalla pellolla muiden venhäviljojen
kanssa. Siksi gluteiinittomaa ruokavaliota noudattavan kannattaa
ettiä pakkaus, missä mainitaan, että tuote on gluteiiniton.
Kauran
sisältämä betaglukaiini auttaa muodostamaan suolistossa kalvon,
joka estää kolesterolia imeytymästä elimistöön. Kuidun mukana
olevat vitamiinit, kivennäisaineet ja antioksidantit tukee suolistoa
ja täten koko kehon hyvinvointia. Se auttaa tasaamaan
verensokeritasapainoa suolistosta käsin ja siksi on mahtava
ruoka-aines sydämelle ja verenkierrolle sekä haimalle ja aivoille.
Kaura sisältää enemmän energiaa, kuitua, proteiinia, rasvaa,
E-vitamiinia, B1-vitamiinia, foolihappoa, kalsiumia ja rautaa kuin
useempi muu vilja. Ja sen hivennäisaineet, kuten sinkki auttaa ihon,
kynsien ja hiusten hyvinvoinnissa.
Hirssi on
Intiassaki paljon tuotettu ominaisuuksiltaan lämmittävä ja kevyt
viljakasvi, joka soppii kaikille kehotyypeille. Se on gluteiiniton ja
emäksinen pienijyvänen viljakasvi, jonka proteiinimäärä,
hiilihydraatit ja muut ominaisuudet ovat viljaan verrattavissa. Myös
mm. vitamiini ja kivennäisaineiltaan se kuuluu viljojen kärkeen, ja
mennee jopa kauran ohi! Siinä on runsaasti kuituja sekä
magnesiumia, joka on hyväksi mm. sydämmelle ja astmaatikoille.
Jyvät
kannattaa huuhdella ennen kokkailua, ja niitä voi käyttää esim.
riisin sijaan, hiutaleina tai jauhona niitä voi käyttää
vehnäjauhojen tapaan.
Omena
sato
kerättään elokuussa. Kotimaisia omenoita ei ole voideltu
säilöntäaineilla, joten ne voipi syödä kuorineen, jollon saa
parhaan mahollisen hyödyn kuoren alla olevista runsaista
vitamiineista. Jos oot allerginen omenalle, saatat olla ehkä vain
allerginen sen kuorelle, jossa on torjunta-aineita. Ulkomaiset omenat
kannattaa siis kuoria. Kokattuna myös moni omena allergikko saattaa
hyötyä omenien A-, C-, B- ja E-vitamiineista, sekä flavonoideista
ja antioksidanteista, jotka on hyväksi sydämelle ja keuhkoille.
Suositellaan etenkin astmaatikoille ja sydän- ja verisuonisairaille
ja ennen kuntoilua lisäämään keuhkojen hapensaantia!
Omenan
emäksisyys auttaa puhdistamaan maksaa etenki myrkyistä, jotka
tuottavat kolesterolia.
Mitä
vihreämpi ja kitkerämpi omena, sitä enemmän sillä on kehon
kosteutta vähentäviä ominaisuuksia ja näin ollen se soppii painon
hallinnassa. Tuliselle ihimiselle, jolla on paljon vatsahappoja,
suositellaan makeita ja kultasia omenoita, ja ilma elementin tyypille
kokattuja, kanelilla höystettyjä omenoita, jolloin omena edistää
parhaiten suolen toimintaa. Näin kokattuna sitä suositellaan
myös pienelle lapselle kiinteän ruoan ruokinnan aloitamisessa.
Iltasin
voi käyttää sillon tällön omenaa vaikkapa hammasharjan sijaan,
sillä omena sisältää myös pikkiriikkisen fluoria.
Kaneli
on
Idästä tullut kasvi, jota on käytetty perinteisessä Intialaisessa
lääketieteessä mm. tulehdusten, ja mineraaliensa vuoksi ihon
kauneuden hoitoon, sekä suun puhdistukseen. On myös tutkittu, että
sillä olis positiivisia vaikutuksia diabeteksen kakkostyypin ja
Alzhaimerin taudin hoidossa. Siinä olevat eteeriset öljyt toimii
antioksidanttina, ja näin ollen tukkee elimistön vastustuskykyä.
Mausteena se on lämmittävä ja siksi sitä käytetään raskaiden
ruokien, kuten kauran kanssa kiihdyttämään aineenvaihduntaa ja
laskemaan kolesterolia.
Kaneleista
ceylon lajikeessa on vähemmän maksalle myrkyllistä kumariinia kuin
esim. kassiakanelissa. Kumariinin takia suositeltu päiväannos on
aikuisella noin yks teelusikka päivässä. Omena taas puhdistaa
maksaa, joten se soppii kanelin kanssa hyvin yhteen. Ja maku on
mahtava!

Gheellä
on lisäks korkein palamisaste, joten se soppii rasvoista parhaiten
paistamiseen. Mausteiden gheessä kuullottaminen kuljettaa niiden
parantavat ominaisuudet ruokaan paremmin ja täten keho saa niistä
myös parhaan hyödyn.
Ruususuola
on
kalliosta louhittua mineraalirikasta suolaa, ja sen väri johtuu
juurikin näistä mineraaleista. Suolaa on käytetty Ayurvedassa
pieniä määriä ruoassa ja suolaliuoksena mahdollistamaan useita
elintoimintoja, kuten hermoston toiminnan, happo-emästasapainon
ylläpidon, ravintoaineiden imeytymisen ja vatsahappojen tuottamisen.
Lisäksi se on antihistamiini, joka estää lihaskramppeja ja
puhdistaa keuhkoja.
Myös
ulkosesti mm. kauneuden hoidossa sekä huuhdeltaessa nielua, nenää
ja silmiä suolaliuoksella, jolloin mm. ilmasta kertynyt pöly ja
saasteet huuhtoutuvat hengityselimistä.
Ruususuolassa
on jopa 84 eri alkuainetta, jotka mekaanisesti valmistetusta
valkoisesta suolasta on poistettu vaarallisten kemiallisten
reaktioiden välttämiseksi.
Ennen
ajateltiin valkosen värin olevan arvokasta, mutta elimistö
tarviikin juuri näitä luonnonsuoloista saatavia mineraaleja
elintoimintojen ylläpitämiseen ja solujen uusiutumiseen.
Suolan
käytön määrää olennaisempaa on siis laatu. Luonnonsuolaa
imeytyy kehoon vaan tarvittava määrä kehon oman
säännöstelymekanismin takia.
Suoloista
arvoltaan ruususuola lienee parasta mineraali arvoiltaan hyvin
imeytyvässä muodossa, mutta en boikotoi muitakaan luonnon suoloja,
enkä liioin nautiskele roppakaupalla, koska päivittäisessä
ruokavaliossa on tarpeeksi esim. jodia kehomme tarpeisiin. Jodin
liika nauttiminen aiheuttaa solujen kuihtumista, mutta vähissä
määrin nautittuna yhessä muiden mineraalien kanssa taas edistää
niiden uusiutumista ja site lisää energiaa ja makua elämään.
Auringonkukansiemenet,
kurpitsansiemenet ja
siemenet yleensäkin säännöllisesti nautittuna alentaa
tulehdusarvoja. Kummissakin
siemenissä on noin 50% painosta rasvoja, ja yli 20% proteiineja,
E-vitamiineja. Auringonkukissa on lisäksi runsahkosti mineraaleja.
Kurpitsansiementen rasvojen takia niitä on käytetty välimeren
maissa syövän ehkäisyyn. Ne alentaa kolesterolia, ja miehillä
kurpitsansiemenien on tutkittu hellivän eturauhasta. Naisilla
kurpitsansiemenöljy puolestaan auttaa vaihdevuosioireisiin ja
alentaa verenpainetta.
Mm.
korkeista kadiumipitoisuuksista johtuen 1-2 ruokalusikallista
siemeniä päivässä riittää.

Mantelimaito
pittää sisällään paljon A, D ja E-vitamiineja, jotka auttaa
pitämään aivot virkiänä, ihon pehmeänä ja näkökyvyn
hyvänä. Lisäksi
se sisältää B2-vitamiinia, joka auttaa mm. lihaksia palautumaan
urheilusuorituksen jäläkeen. Se ei sisällä ihan niin paljon
proteiineja ku maito, joten sitä ei suositella korvaamaan maitoa
lasten ravinnossa, mutta parempia rasvoja siinä on maidon
tyydyttyneitten rasvojen sijaan.
Tämmöstä
tutkintaa tällä kertaa. Sitä maailmassa riittää, hihihi! Kaikki
sinusta kumpuava palaute ja kokemuksellinen huomiointi otetaan
vastaan lämmöllä!
Saunokaa,
uikaa, istukaa, syökää, hyppikkää ja maatkaa hyvin! Tai mitä
ikinä teettekään Jussina, tehkää hyvin ittellenne.
No comments:
Post a Comment